La innovació centra una nova edició del Fòrum Indústria 4.0

“La innovació és allò nou que s’adopta, et compren, i que té impacte”. Amb aquesta visió, Xavier Marcet, ha defensat el paper de la indústria 4.0, la tecnologia i l’enginyeria per a la innovació. En una intervenció en el marc del Fòrum Indústria 4.0 que organitza la Comissió que porta el mateix nom, Marcet ha pronunciat una ponència centrada en la innovació i la seva importància en la indústria. “La relació entre la innovació i la tecnologia és molt alta”, diu Marcet. Però tot i això, considera que la gran dificultat per innovar no està en l’observació o la tecnologia sinó en el management i critica els qui fan mimetisme o els que fan coses i no donen resultats. Innovar és molt difícil”, diu Marcet, “si la innovació no fos difícil, no generaria un avantatge competitiu”. L’expert explica que es pot mesurar l’impacte d’aquesta innovació però que només en tenen entre el 5 i el 10% de les empreses que fan innovació.

xavier marcet

Marcet veu que en el present, les urgències venen soles, i que la gran dificultat del management està gestionar la tensió entre el present i el futur. I en aquest sentit, defensa: “innovem perquè volem servir en el futur”.

I el paper dels enginyers? Per Marcet és molt important per entendre la lògica que la tecnologia entre aquests problemes, necessitats i aspiracions que resols i estar entre un model de negoci. Per Marcet cal que les empreses siguin grans ecosistemes d’aprenentatge i apunta per buscar l’equilibri que ell anomena ‘management humanista’. “No és una gran idea que aquesta equació tecnologia-persones la decantem a favor de la tecnologia, ens hem de decantar a favor de les persones.” Marcet ha acabat de manera contundent: “Crec que en el futur no ens podrem fiar de cap humanista que no estigui molt interessat per la tecnologia, però tampoc ens podrem fiar de cap tecnòleg que no estigui interessat per l'humanisme.”

VII Fòrum Indústria 4.0

Marcet ha estat el plat fort del VII Fòrum Indústria 4.0 que ha recuperat la ubicació habitual, l’Espai Endesa. L’esdeveniment, conduït per Raimon Miserachs, ha comptat amb diverses intervencions. D’una banda, Carles Miranda, d’ACCIÓ, que ha explicat els diferents ajuts i suports a la transformació digital de les empreses, sobretot pimes, que s’incrementaran l’any vinent i ha destacat el projecte Digital Innovation Hub, com una iniciativa per fer xarxa i que pretén aglutinar les diferents infraestructures estratègiques de cada regió. Per la seva banda, Constanza Saavedra, periodista d’InfoPLC++, que ha resumit les principals novetats de la darrera Hannover Messe 4.0.

A més a més, Michael Loughlin de la Comissió Indústria 4.0 ha presentat ha presentat la ‘Guia de bones pràctiques’ que s’ha elaborat des de la comissió on detecten les ‘Barreres i Impulsors en la integració 4.0 Guia de Bones Pràctiques’. Laughlin ha explicat que s’han volgut detectar les barreres, les relacions, els efectes i també totes aquelles bones pràctiques que permeten “minvar els riscos”. 

A banda de presentar les experiències de tres empreses catalanes que han implementat solucions 4.0, el Fòrum també ha lliurat tres guardons, tal com recollim en aquest article

“Sense enginyers no hi ha indústria”

En la seva intervenció d’obertura, el degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, ha fet una crida a la reindustrialització del país. “Cal urgentment construir una nova cultura industrial i tecnològica”, ha manifestat Armengol, argumentant que “sense enginyers no hi ha indústria” i per això ha demanat “assegurar el talent” ja que “els i les professionals són el que fan i faran la diferència”. Armengol creu que cal aprofitar els fons Next Generation com una “gran oportunitat” per tirar endavant una “transformació necessària”.

“El rol dels enginyers és clau”

Aquesta setena edició del Fòrum ha comptat amb la clausura del conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, que ha defensat el rol “clau” dels enginyers per poder incorporar aquestes tecnologies i la transformació digital a les pimes. “Els aliats sempre sou vosaltres”, ha declarat Romero que, alhora, ha recalcat que el teixit industrial actual que ofereix solucions 4.0 ha crescut molt i ja compta amb 1.100 empreses.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.