“La meva funció és fomentar i facilitar les relacions entre empreses espanyoles i índies”

Fa tot just un mes que vaig arribar a Nova Delhi, la capital de l’Índia. Com a mínim durant un any treballaré a l’Oficina Econòmica i Comercial de l’Ambaixada Espanyola per tal de fomentar i facilitar les relacions comercials entre les empreses espanyoles i les empreses índies. La meva formació d’enginyer (industrial i de materials) ha fet que la meva especialitat a l’oficina on treballo siguin els temes industrials i tecnològics. Nova Delhi té una gran diversitat d’empreses públiques i privades que participen en les nombroses fires que s’hi organitzen. En només un mes, un es pot fer una primera idea sobre la situació general del país des d’una perspectiva econòmica.

Aquest país s’ha de tractar com un continent, el que realment és. Un país amb més de 1.200 milions d’habitants (el segon país més gran després de la Xina), amb vint llengües oficials reconegudes a part de l’anglès i l’hindi, amb una extensió geogràfica de més de sis vegades la d’Espanya, i amb sis unions territorials i vint-i-vuit estats, deu dels quals superen en població a Espanya.

Les dues ciutats principals de l’Índia són Nova Delhi (16,3 milions d’habitants) i Bombai (18,4 milions d’habitants). Nova Delhi és la capital i compta amb les seus oficials dels múltiples ministeris que té l’Índia (més de cinquanta ministeris!, i fins i tot té un ministeri d’assumptes tribals), a més de moltes seus centrals d’empreses nacionals i internacionals. Bombai és un important centre financer de caràcter nacional i asiàtic, i té una bona situació geogràfica perquè està vora el mar, la qual cosa li permet comerciar activament amb la resta del món. L’Índia també compta amb altres ciutats de grans dimensions com ara Bangalore (5,5 milions d’habitants), que és el “Silicon Valley” del país, Calcuta (15 milions), Chennai (6,6 milions) i Hyderabad (6,8 milions).

Oportunitats i dificultats

Molts economistes d’arreu del món es fan una mateixa pregunta: Can India mantain its huge growth? (‘L’Índia pot mantenir el seu propi creixement?). El país està creixent en tots els sentits. Econòmicament està creixent a un ritme sostingut de més del 5% des dels últims deu anys, i demogràficament segons l’ONU s’espera que el 2028 l’Índia esdevingui el país més poblat del món superant la Xina. Malgrat que encara hi ha grans diferències socials, s’està creant una classe mitjana molt nombrosa desitjosa de productes i comoditats occidentals, cosa que representa una gran oportunitat per a les empreses estrangeres que puguin satisfer aquests desitjos. Així mateix, amb unes infraestructures deficients i un endarreriment encara en molts aspectes, el país ha de fer molts canvis i reformes per adaptar-se a aquesta nova realitat. I malgrat que el circuit turístic mostra una Índia pobra i necessitada, també existeix una Índia competent en molts sectors, amb gent molt preparada i professional.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"230","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

L’Índia té moltes necessitats perquè hi ha moltes coses per millorar i construir, com per exemple autopistes i carreteres, un pla urbanístic més coherent a les ciutats, les xarxes de distribució d’aigua i sanejament, minimitzar la contaminació, entre molts altres aspectes. Totes aquestes necessitats es tradueixen en grans oportunitats per a les empreses. Mitjançant les nombroses fires i conferències que s’organitzen a les principals ciutats de l’Índia, el país fa una crida a la inversió estrangera. Les oportunitats de negoci hi són. No obstant això, s’ha de dir que l’Índia és un país molt proteccionista, que obstaculitza les exportacions i inversions estrangeres al país amb traves burocràtiques o amb complexos sistemes d’impostos i tarifes.

Per la seva part, l’Associació i el Col·legi d’Enginyers Industrials, dins de les seves línies estratègiques, treballen per impulsar la internacionalització de les empreses de casa nostra. En aquest sentit, fa més de dos anys que enginyers industrials que treballen a la Xina s’han organitzat com a Grup de Treball en el marc de la Comissió d’Innovació i Política Industrial amb bons resultats pel que fa a les relacions entre ells i empreses catalanes amb un cada vegada més extens networking.

Seguint el model i l’experiència del Grup de Treball de la Xina, i en l’àmbit de la Comissió dels Enginyers Industrials a les Administracions Públiques, s’inicia ara una nova línia a través de la meva experiència de treball a l’Índia que ha de permetre vehicular accions similars entre companys enginyers i persones i empreses interessades en aquest país.
 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"113","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"height: 46px; width: 50px;","typeof":"foaf:Image"}}]]

RAMON DUESO
Màster en Gestió Internacional de l’Empresa per l’ICEX España Exportación e Inversiones.
Enginyer superior industrial per l’ETSEIB-UPC (Universitat Politècnica de Catalunya). Enginyer Europeu de Materials, corresponent a la doble titulació francoespanyola conjunta de l’ETSEIB-UPC i l’EEIGM-INPL (Institut National Polytechnique de Lorraine), i Postgrau en Sistemes de Distribució d’Aigua organitzat pel Grup Agbar-GDF Suez i la UPC.


CONTACTE: ramon.dueso@gmail.com

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.