La millora de les exportacions situa la indústria com a motor el 2021

Les exportacions catalanes, segons dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, van caure un 10,3% el 2020 respecte el 2019, fins als 261.175,5 milions d'euros. És una caiguda més gran que la de la zona euro que se situa en un 9,1%. Però malgrat que el comerç exterior ha arribat a nivells inferiors als de 2017, es comença a observar una tendència positiva i de recuperació ''ràpida'' en el transcurs d'aquest 2021.

I és que les el comerç exterior a partir del segon semestre va començar a recuperar-se. Partint de la major caiguda interanual de les exportacions del 40,3% registrat el mes d'abril, la davallada va anar perdent intensitat mes a mes fins que es van recuperar els creixements interanuals positius a partir de novembre, quan es va produir un augment del 5,5% i el desembre, del 6,5%. Per aquest motiu, el director general d'Amec, Joan Tristany, creu que ''aviat'' es podrà arribar als nivells de 2019. ''La ràpida reacció de la indústria fa preveure que serà motor de recuperació el 2021, quan sectors com el turisme i els serveis poden veure's encara afectats'', diu Tristany.

L'augment de les importacions de béns d'equip en el conjunt de l'Estat per primera vegada al novembre (4,2%) i de nou al desembre (8,4%) mostra també un augment de la confiança de cara a una major activitat de la indústria en els propers mesos. A Catalunya també s'observa una tendència clarament positiva, ja que ja al novembre, tot i que no es va arribar a xifres positives, es es va produir una important recuperació de les importacions de béns d'equip.

Força de les exportacions a la Xina

Aquest comerç exterior se centra sobretot a l'Àsia, on les van superar en el conjunt del 2020 les dirigies al continent americà, molt més afectat per la pandèmia. Aquesta situació només s'havia donat de forma puntual el 2016. Segons detalla Amec, fins el mes de novembre, les vendes a Àsia ja superaven en un 24% les que anaven al continent americà i només les que es dirigien a la Xina van augmentar un 52% entre gener i novembre de 2020, respecte el mateix període de l'any anterior.

La ràpida recuperació del comerç amb Àsia contrasta també amb un mercat europeu que ha patit de forma prolongada els efectes de la pandèmia. Per això, van disminuït les exportacions del conjunt de l'Estat cap als principals socis comercials, com són França (-3,9%), Alemanya (-4,8%), Itàlia (-11,8%) i Portugal (-9,7%).

Maduresa del sector

Per Tristany, aquesta situació demostra ''la maduresa'' del sector que, malgrat les dificultats ''ha sabut redigirir-se cap al mercat amb millor comportament''. Tot i això, el director general d'AMEC creu que els problemes de mobilitat i la tendència cap a la regionalització és provable que les exportacions a la Unió Europea  tornin a guanyar pes. Tristany destaca que, ''una vegada més, la indústria i el sector exterior tenen un paper essencial en la recuperació'' Per això, creu que cal invertir-hi, com a país, per assegurar ''una economia sòlida i diversificada, garant del benestar''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.