La nova factura de la llum

Aquest dimarts, 1 de juny, entren en vigor alguns canvis que modificaran substancialment la factura de la llum per a la major part de consumidors.

Una de les novetats és que s'introdueix una  nova metodologia per al càlcul dels costos de l’electricitat. Els peatges i càrrecs que es fixen des del Ministeri, passaran a ser fixats per la CNMC, els peatges, i el Ministeri, els càrrecs. A partir d’ara, doncs, es pagaran per una banda els peatges, corresponent al cost del transport de l’electricitat mitjançant distribuïdores, i els càrrecs del sistema, un concepte que engloba les compensacions per poder assumir el dèficit tarifari o incentivar les renovables. Aquests imports, a més a més, seran diferents en funció de la potència contractada i de l'energia consumida. Actualment, aquest concepte suposa el 40 % de la factura.

A banda, però es reestructuren les tarifes amb noves denominacions i noves franges horàries. Així, en baixa tensió s’unifica en una sola tarifa, la 2.0 per a potències inferiors o iguals als 15 kW. La tarifa fins ara 3.1A queda integrada en la 6.1TD o, en alguns casos, en la 6.2TD, i passa a tenir sis períodes de potència i sis períodes d’energia.

tensió1

Alhora, amb el canvi que entra en vigor aquest dimarts s'introdueix la discriminació horària independentment del tipus de contracte. És a dir, tots els consumidors passaran a tenir els preus diferenciats per trams horaris, tant per potència com per consum d’energia contractada.

discriminacióhoraria

 

L’objectiu, canviar els hàbits de consum

La filosofia d’aquest canvi tarifari, que afecta tant consumidors domèstics com indústries i empreses és “agafar consciència del consum energètic i modificar el patró de consum”. Així ho considera Laura Garcia, enginyera industrial i responsable del Grup de Treball de Mercats Energètics de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya,  que veu que amb les modificacions es donen “senyals econòmics” de períodes cars, els d’hora punta, i altres molt més econòmics. Per tant, diu Garcia, canviar el consum cap a les franges horàries i, per exemple, posar les rentadores els caps de setmana o cuinar en les hores vall, pot suposar un estalvi a la factura: “si realment som capaços de modificar el nostre patró de funcionament d’acord al sistema nou, tindrem un estalvi significatiu”.

Garcia explica que la reforma té per objectiu final “donar cobertura i protecció” a un sistema que ha canviat, amb molt més pes de les energies renovables, amb figures noves com ara el vehicle elèctric. Per Garcia, si no es fes aquesta modificació tarifària i de retruc, de consum, s’hauria de fer una inversió a la xarxa “molt significativa”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.