La pandèmia redueix un 6,2 % el consum d'energia elèctrica a Catalunya

La crisi de la COVID-19 ha reduït el consum d'energia a Catalunya i durant el 2020, s'ha registrat una demanda un 6,2 % més baixa, mentre que de gas natural la davallada ha estat del 8 % i de carburants, per a l'automoció, fins a un 17,9 %, a causa de l'escassa mobilitat que ha tingut lloc durant tot l'any. Les dades de decreixement són superiors a Catalunya que a la resta de l'estat espanyol.

Aquesta és una de les conclusions del balanç energètic de Catalunya que s'ha presentat aquest dimarts en una jornada a Enginyers Industrials de Catalunya i que posa de manifest, segons David Villar, cap de la Unitat de Prospectiva Energètica i Sostenibilitat de l'ICAEN, que el 2030 serà ''un any singular també a nivell de sistema energètic''. Villar ha explicat que quan es faci un balanç global es farà un ''salt bastant gran''.

energia1

La davallada més gran, com no podia ser d'altra manera, es va produir els mesos d'abril i maig. A Catalunya, va caure la demanda elèctrica fins a pràcticament un 18% el mes d'abril i fins a un 15% el mes de maig. El novembre va ser l'únic més en que la comparativa entre 2019 i 2020 ha resultat positiva. Pel que fa als carburants per a l'automoció, la demanda va ser fins a un 57,4 % més baixa durant l'abril i només al setembre es va aproximar als valors de l'any anterior. Pel que fa al gas natural, la caiguda – que no va ser tan acusada – es va generar sobretot el mes de maig, quan es va registrar una demanda un 24,5 % més baixa que el mateix mes de 2019. Els darrers mesos de l'any, amb l'excepció del novembre, la demanda d'aquesta font s'ha començat a acostar a la del 2019, segons Villar, per la demanda en la indústria i àmbit domèstic. En canvi, en els carburants per a l'automoció, encara s'està lluny d'assolir els nivells de l'any anterior.

energia2Per sectors, per causa evident de les restriccions imposades pel Govern per controlar la pandèmia, el sector serveis lidera aquesta davallada, amb un 12,3 %. La indústria ha vist reduït el consum energètic un 7,9 % i en canvi, en l'àmbit domèstic, s'ha incrementat prop d'un 2%.

El balanç del 2019

El consum d'energia primària a Catalunya durant l'any 2019 va ser de 25.371,2 ktep. Entre el 2014 i el 2019, el consum d'energia primària ha crescut un 9,1%, cosa que suposa un augment, en números absoluts, de 2.117,2 ktep, mentre que si es té en compte la sèrie i les dades disponibles des de 1990, aquest consum ha crescut prop d'un 50 %.

El 2019 el consum principal prové del petroli, amb un 46 % del consum total, mentre que el gas natural i l'energia nuclear representen un 22,9 % i un 24,5 % respectivament, per la qual cosa Joan Esteve, cap de la Divisió de Planificació Energètica (ICAEN), recalca que la dependència de l'energia nuclear encara és gran, al voltant del 70%. Les energies renovables doncs, contribueixen en un 9,9 % al consum energètic total tot i que s'han incrementat els darrers cinc anys, sobretot des de 2017 (9,1 %). per la incorporació de la biomassa per a ús tèrmic o els biocarburants. L'augment de l'ús dels equips eficients d'aerotèrmia justifica també l'increment d'aquest indicador.

energia 3

En relació amb el consum d’energia final, el comportament en el període 2014-2019 també es caracteritza, tal com passa en el cas del consum en termes d’energia primària, per un increment del consum d’energia. Així, el consum d’energia final va augmentar un 11,4% (1.481,0 ktep) en aquest període, assolint l’any 2019 un nivell de consum d’energia final lleugerament superior al de l’any 2002. Aquest augment es dona per l'increment del consum de combustibles, que ha crescut un 14,7 % en el període 2014-2019, mentre que el consum d'energia elèctrica ha crescut un 2,7 %.

Els productes petrolífers representen encara la meitat del consum final (49,8 %) mentre que l'energia elèctrica i el gas natural representen el 25,1 % i el 20,4 %, respectivament. Les energies renovables, que encara depenen majoritàriament de la hidràulica i l'eòlica - que depenen per tant, del vent i dels nivells d'insolació- han estat la forma d’energia que ha experimentat un major creixement, amb un 58,3% en aquest període, degut a l’augment del consum de biomassa per a usos tèrmics i biocarburants, però encara representen

Impuls de la fotovoltaica

Les renovables han entrat amb força a partir de 2019, sobretot per les regulacions, i el 2020 s'han instal·lat 3,5 vegades més instal·lacions d'autoconsum de fotovoltaica que l'any anterior. De mitjana, cada mes se n'instal·len 500, sobretot en l'àmbit domèstic però són instal·lacions, en un 75% d'uns 5 kW, en ciutats o pobles on predominen les cases unifamiliars. Sant Cugat del Vallès lidera, en aquest sentit.

''Avui, la principal barrera som nosaltres''

Però el director general d'Energia, Seguretat Industrial i Mines, Manel Torrent, ha reconegut que la implantació de les renovables pateix l'oposició del territori, sobretot amb les instal·lacions eòliques. ''Tenim més plataformes antirenovables que molins instal·lats al territori'', ha sentenciat el també director de l'ICAEN. Reconeix que el territori ho veu com una ''invasió de l'àrea metropolitana'' i no com un ''benefici de país''. Per Torrent, qualsevol canvi genera rebuig però recalca que ''tots volem les renovables'' i recorda que amb l'autoconsum de fotovoltaica no és suficient, ja que es necessiten moltes més instal·lacions per assumir el compromís d'arribar al 50% de l'energia d'origen renovable el 2030.

''Si tots volem un país autosuficient energèticament alguna solució haurem de trobar'', diu Torrent. Pel director general d'Energia, ''avui la principal barrera som nosaltres mateixos''. En aquest sentit, Torrent fa la reflexió que cal assumir ''cert impacte'' al territori si es vol fer la transició energètica i que això suposa un cost en el paisatge. Alerta que, de no fer-ho, estem assumint un impacte ''que tenim fora i no veiem''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.