La pime industrial constata l’optimisme

PIMEC reedita l’enquesta de situació de la pime industrial catalana sobre els principals indicadors empresarials per al 2016 i perspectives de cara al 2017. L’enquesta, realitzada a 400 pimes catalanes, permet constatar que al 2016 s’ha produït una millora econòmica global que es preveu mantenir durant l’any que encetem tot i la possibilitat d’un refredament. Els resultats de l’enquesta es presenten ponderant les respostes pel pes que tenen sobre el Valor Afegit Brut (VAB) per a què siguin tan representatius com sigui possible de l’activitat econòmica industrial real i es mostren com a saldo de respostes positives i negatives per simplificar-ne l’anàlisi. D’aquesta manera, els principals resultats de l’estudi són els que es presenten a continuació.
La gran majoria de les empreses han millorat les vendes. El percentatge de les que l’han reduït és baix. Això fa que el saldo de respostes sigui clarament positiu (+42,0). Aquest mateix comportament s’observa en les exportacions (+42,6% de saldo) i a les plantilles (+28,3). Aquesta millora en la creació de lloc de treball es concreta en un increment de l’ocupació industrial a les pimes del +2,7%. En tots els casos, els resultats del 2016 són no només positius, sinó millors que a l’enquesta del 2015.
La mostra també permet veure com el mercat interior català ha guanyat pes gràcies al bon comportament de la demanda interna, i que el bon comportament de les exportacions ha permès que les vendes a l’estranger perdessin poc pes relatiu. D’aquesta manera, el mercat que ha perdut més pes ha estat el de la resta de l’estat, tot i que el conjunt de l’economia espanyola també ha tingut una dinàmica favorable.
Les empreses que representen el 68,9% del VAB han fet inversions, sobretot en maquinària i informàtica, amb l’objectiu d’incrementar la productivitat i la capacitat productiva; és a dir, millorar tant en l’eficiència com en la producció.
Pel que fa a les previsions de cara al 2017, la lectura és força homogènia tant en l’activitat global com en les exportacions, inversions i generació d’ocupació. Les perspectives per al 2017 són clarament positives, però lleugerament menys optimistes que les que es feien per a l’any que deixem enrere.
Efectivament, les dades són bones i ens fan ser optimistes. Encetem l’any amb il·lusió. Això, però, no ens fa abaixar la guàrdia i seguim reclamant polítiques que facin que les pimes continuïn sent el motor de l’economia catalana. N’hi ha una bona pila: una normativa fiscal específica; una reforma laboral i una llei d’educació consensuada per tots els agents implicats; inversions en innovació i internacionalització; una bona transposició de la Directiva Europea de Contractació Pública que faciliti l’accés de les pimes; un règim sancionador per a les empreses moroses, o una reforma energètica que no penalitzi la competitivitat del nostre teixit empresarial. Són, en definitiva, algunes de les mesures que, des de PIMEC, considerem prioritàries. Durant aquest 2017, continuarem treballant i lluitant perquè així sigui. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.