La recerca catalana capta més de 100MEUR de fons europeus

Catalunya s'ha imposat com la tercera regió de la Unió Europea que més fons capta en projectes de recerca i innovació durant la primera meitat de l'actual marc. Catalunya ha obtingut 1.015 milions d'euros d'ajuts competitius del programa Horizon Europe 2021-2027 en els seus tres primers anys, del 2021 al 2023, segons una anàlisi del Govern a través d'ACCIÓ i l'AGAUR. Això representa el 3,54% del total europeu, el doble del que pertocaria a Catalunya per volum de població.

Els centres de recerca i les universitats han captat en conjunt un total de 631,5 milions d'euros al llarg dels tres primers anys del programa marc Horizon Europe, xifra que representa el 61,3% dels fons europeus percebuts a Catalunya durant aquest període. Un 26,1% dels fons han estat atrets per centres de recerca que formen part del sistema CERCA, un 24,5% per universitats i un 11,6% per altres centres d'R+D.

La captació de fons del conjunt de centres CERCA la situa en tercera posició entre les entitats amb més participació, per darrere de Helmholtz i el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i per davant dels instituts FraunhoferMax Planck. A més, aquestes dades posicionen Catalunya en la tercera posició entre les regions europees amb sistemes de recerca amb major captació de finançament Horizon Europe, per darrere només d'Ile-de-France i Alta Baviera i per davant d'estats com ara Finlàndia, Dinamarca, Portugal o Irlanda.

Els resultats obtinguts pels agents de recerca catalans en els programes d'ajuts de Ciència Excel·lent destaquen amb la captació del 4,4% dels fons atorgats del programa de talent Marie Sklodowska-Curie de formació i mobilitat d'estudiants per valor de 65 milions d'euros o del 3,6% dels ajuts adjudicats pel Consell Europeu de la Recerca (ERC) per a projectes de recerca de frontera, amb un total de 170 milions, que representa un 3,4% dels ajuts de la UE i un 51,1% de l'Estat espanyol.

Molt rellevant també és la participació en els ajuts del Consell Europeu d'Innovació (EIC) amb més de 34 milions d'euros captats, 4,5% del total europeu, per explorar i desenvolupar idees innovadores i d'alt impacte econòmic i social. A més, Catalunya també lidera el repartiment de fons a l'Estat amb el 32,6% del total. Aquestes xifres representen un increment d'1,6 vegades respecte als fons atrets en l'anterior programa marc d'R+D (Horizon 2020) en el mateix període.

"Les dades reiteren una vegada més la posició de Catalunya com a territori de referència pel que fa a innovació empresarial, tal com reconeixia recentment també la Comissió Europea elevant Catalunya a la categoria de 'strong innovator'" ha declarat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Finalment, ha afegit que "el fet que la ràtio d'èxit en les sol·licituds sigui més alta quan les empreses venen acompanyades d'ACCIÓ demostra l'important paper que té el Govern a l'hora d'acompanyar-les en aquests processos tan exigents".

Els beneficiaris de la participació empresarial

D'altra banda, 321 companyies catalanes han assolit 349 milions d'euros, el triple que en el mateix període de l'anterior programa marc, l'Horizon 2020. L'import representa el 4,23% del total dels fons atorgat a empreses i un 34% de l'Estat i aquestes empreses representen el 61% del nombre de beneficiaris catalans durant el primer trienni de l'Horizon Europe. 

Catalunya també és la 3a regió de la Unió Europea en captació de fons, per darrere de les regions que inclouen les ciutats de París i Múnic, en instruments del programa destinats específicament a empreses. Especialment, destaca la branca del programa destinada a finançar projectes de pimes i startups innovadores a través dels instruments EIT i EIC Accelerator, on l'atracció de fons per part de companyies catalanes s'eleva fins al 10% del total.

La ràtio d'èxit en les sol·licituds presentades per empreses que han comptat amb l'acompanyament d'ACCIÓ s'ha situat en el 23%. Això són gairebé 3 punts més que la mitjana entre el conjunt d'empreses catalanes (20,4%), que al seu torn és superior a la mitjana de la UE (18,7%) i la de l'Estat (19,6%). El perfil d'empresa catalana beneficiària dels fons a la recerca i la innovació de l'Horizon Europe és el d'una petita o microempresa de menys de 20 anys de vida. Els sectors que destaquen són els del TIC i electrònica (21,5%), R+D (17,7%), enginyeria (16,7%) i biotecnologia (6,8%).

L'Horizon Europe

L'Horizon Europe és el programa insígnia d'investigació i innovació de la Unió Europea per al període 2021-2027. Aquest programa succeeix a l'Horitzó 2020 i té com a objectiu principal impulsar l'excel·lència científica, abordar els desafiaments socials i econòmics, i fomentar la competitivitat global d'Europa a través de la investigació i la innovació. Les àrees prioritàries de finançament a Horizon Europe inclouen la lluita contra el canvi climàtic, la transformació digital, la salut, la seguretat alimentària, l'energia neta i la mobilitat sostenible, entre altres. A més, Horizon Europe busca promoure la col·laboració entre institucions d'investigació, empreses, autoritats públiques i altres actors rellevants a tota Europa.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.