La robòtica industrial assoleix màxims històrics el 2021

Durant el 2021, al món es van instal·lar 517.385 nous robots industrials. És el màxim històric que indica el nou informe World Robotics que s’ha publicat aquest dijous. Això suposa un creixement interanual del 31% i, a la vegada, supera en un 22% el rècord anterior a la pandèmia que datava del 2018. L’estoc de robots operatius arreu del món també arriba, així, a un nou rècord: 3,5 milions d’unitats.

A Europa, les dades demostren un nou pic l’any passat. Les instal·lacions de robots van augmentar un 24%, a 84.302 unitats, gràcies al creixement de la demanda de la indústria general, del 51%, i al manteniment de la indústria de l’automòbil. Alemanya és el país europeu amb un mercat de robots industrials més importants. Forma part del grup dels cinc principals mercats de robots del món, amb una participació del 28% del tota d’instal·lacions a Europa. Durant el 2021 se’n van instal·lar 23.777 unitats, un 6% que l’any anterior. Aquest és el segon número més gran d’instal·lacions mai registrat al país germànic, després dels pics que van suposar les inversions massives de la indústria de l’automoció el 2018- Les exportacions de robots industrials a Alemanya també van créixer, en aquest cas, un 41%, fins a 22.870 unitats, superant el nivell prepadèmia.

Itàlia és el segon mercat de robots d’Europa, per darrera d’Alemanya, i el 2021 va registrar el 17% del mercat de robots. El principal creixement s’han donat des de 2016, gràcies a la indústria en general, que ha crescut un 8%. França, per la seva banda, és el tercer mercat europeu. Les instal·lacions de robots van créixer fins un 11%, i l’estoc, un 10%. En canvi, al Regne Unit, les instal·lacions es van reduir un 7%, principalment a causa de la reducció d’un 42% de les instal·lacions de la indústria de l’automoció.

L’Àsia continua sent el mercat més gran, ja que ha instal·lat el 74% de tots els robots recent implementats. La Xina és l’àrea amb un creixement més gran, del 51%. Alhora, el seu estoc operatiu ha superat el milió d’unitats (+27%). És una mostra de la velocitat que ha agafat la robotització a la Xina. Per la seva banda, als Estats Units, les instal·lacions van augmentar un 14%, fins a 34.987 unitats, cosa que supera el nivell d’abans de la pandèmia. Tot i això, encara és més baixa que el seu màxim històric, de 2018, quan es van instal·lar 40.373 unitats.

“Velocitat vertiginosa”

Segons la presidenta de la Federació Internacional de Robòtica, Marina Bill, les dades de l’informe constaten que l’ús de la robòtica i l’automatització està creixen “a una velocitat vertiginosa” ja que només en sis anys, les instal·lacions anuals s’han duplicat “amb escreix”. Bill destaca que el creixement del 2021 s’ha donat en totes les principals indústries de clients malgrat que les interrupcions en les cadenes de subministrament o altres imprevistos locals o regionals n’han “obstaculitzat” la producció.

Nit de la Robòtica 2022

Aquestes dades, així com la situació del sector a Catalunya i altres anècdotes són alguns dels temes que es repassaran durant la VIII Nit de la Robòtica que té lloc dijous vinent, 20 d’octubre, al Recinte Modernista de Sant Pau. La cita, que reuneix els principals actors de la robòtica al país, està organitzada pel Grup de Treball de robòtica de la Comissió d’Indústria 4.0 d’Enginyers Industrials de Catalunya, al costat d’Enginyers Agrònoms, Enginyers de Camins, Canals i Ports, Enginyeria en Informàtica de Catalunya, Telecos.cat i l’AIQS Alumni.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.