La salut digital s'expandeix a Catalunya

La salut digital és un àmbit en expansió a Catalunya, amb creixements destacats durant l'últim any pel que fa al nombre d'empreses, el seu volum de negoci i la seva generació de llocs de treball. Un 24% és el que han crescut les empreses catalanes dedicades a la salut digital el darrer any. En total, les empreses arriben a 331 i, agrupades, generen un volum de negoci de 592,5 milions d'euros. Aquesta xifra representa un 35% més que l'any 2022 i, a més, donen un 56% més de feina, a 4.810 persones. Les dades han estat estretes de l'estudi, elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb el Barcelona Health Hub, sobre la salut digital a Catalunya.

Es tracta d'un teixit empresarial recent, ja que el 65% de les companyies tenen menys de 10 anys de vida, on destaca àmpliament l'ecosistema startup. De fet, de les més de 2.100 startups presents a Catalunya, el segment de tecnologies de la salut és el que és el més nombrós i representa el 17% del total.

Les empreses de salut digital a Catalunya operen principalment per àmbits d'activitat en el desenvolupament d'eines clíniques, 18% del total, la consultoria tecnològica, 18%, les teràpies digitals, 12, i el suport a les decisions mèdiques 10%. Catalunya és la cinquena regió mundial que ha captat més projectes d'inversió estrangera tecnològica vinculada al sector de la salut en els darrers anys. En aquest sentit, la regió ha rebut 18 projectes per valor de 1.003 milions d'euros que han generat, en total, 1.943 llocs de treball. A més, Catalunya compta amb fins a 13 centres tecnològics de companyies internacionals com Bayer, AstraZeneca o Novartis.

Aquesta capacitat d'atracció ve generada per l'existència d'un sector robust de les ciències de la vida que disposa de gairebé 1.400 empreses, factor que es complementa amb 17 centres tecnològics i instituts de recerca hospitalària, agents de suport com Biocat, el Barcelona Health Hub o el Catalonia Bio & Healthtech Cluster, i 13 universitats i centres formatius. A més, Catalunya disposa d'iniciatives destacades en el camp de la salut digital com el Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals de Sant Pau o el programa Salut/IA.
 

Bàner

 

L'estudi recull la definició que l'Organització Mundial de la Salut fa del concepte de salut digital en referència a l'àmbit de coneixement i pràctica associat al desenvolupament i l'ús de tecnologies digitals per millorar la salut. Aquest és un sector que engloba àmbits com la intel·ligència artificial aplicada o models telemàtics que després es tradueix en solucions tecnològiques com la medicina personalitzada, els nous dispositius mèdics, la telemedicina o les teràpies digitals.

Catalunya s'ha consolidat com un lloc idoni per desenvolupar noves solucions en el camp de la salut digital i, per a Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, aquestes dades són una resposta natural a "la conjunció d'un sistema de salut de referència amb la presència d'un destacat ecosistema de recerca i d'innovació".

La salut digital va assolir un valor global de 309.900 milions de dòlars l'any 2023, amb una previsió de creixement anual del 13% fins al 2032, segons el Barcelona Health Hub. Pel que fa a les principals tendències del sector, l'estudi apunta a la intel·ligència artificial i a l'ús massiu de dades, així com a una major evolució de l'atenció en remot, l'ús de realitat virtual i augmentada, o les qüestions relatives a la privacitat i la ciberseguretat.

Amb tot plegat, l'estudi d'ACCIÓ assenyala clares oportunitats que ofereix la salut digital en àmbits com la millora de l'atenció mèdica, l'anàlisi de dades i medicina personalitzada, la participació dels pacients, la millora de la salut de la població i una reducció de costos. Unes oportunitats que van associades a reptes com el de la privacitat i la seguretat de les dades o l'equitat i la bretxa digital que es pugui generar.

Luis Badrinas, vicepresident del hub ha afegit que es podran "superar els 939.500 milions de dòlars en vuit anys, una xifra que prova la importància de potenciar el sector a Catalunya per la seva importància econòmica i social". Les dades presentades serveixen com a prèvia de l'Health Revolution Congress que se celebrarà el pròxim 16 de maig a Barcelona.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.