La sostenibilitat en el sector dels envasos flexibles

La indústria dels envasos flexibles, aquells que embolcallen productes com ara les patates fregides, els snacks o fins i tot alguns sabons, està al punt de mira en termes de sostenibilitat. La lluita contra els plàstics i els envasos els generals, per evitar la generació de residus no reciclables, l'obliga a invertir el nova tecnologia i nous materials que permetin complir els objectius europeus i fins i tot de la CEFLEX, una associació europea que promou l'economia circular en l'àmbit dels envasos flexibles. La CEFLEX, de forma col·laborativa, vol aconseguir que es recullin el 100% dels envasos i que un 80% siguin reciclats, i per tant, s'eviti l'ús de matèria prima verge.

Video

Per aconseguir-ho, les empreses del sector treballen en tecnologies que permetin incorporar el paper i apostar pel material monocapa, de més fàcil reciclat. Així ho ha explicat en una entrevista als Fulls d'Enginyeria l'enginyer industrial Manel Xifra, president de COMEXI, una empresa de Riudellots de la Selva especialitzada en els béns d'equip per a la indústria de la conversió de l'envàs flexible. Xifra, que ha participat en una jornada sobre la sostenibilitat d'aquesta indústria organitzada per les comissions d'Energia i Canvi Climàtic i Economia Circular d'Enginyers Industrials de Catalunya, ha explicat que tots aquests canvis afecten, de retruc, a la fabricació d'aquest tipus d'equip.

Des de COMEXI, doncs, s'està treballant en aquesta línia, i en seu centre tecnològic, posen el seu granet de sorra a un ''esforç tecnològic impressionant'' que està fent el sector per tirar endavant aquests envasos monomaterials que es poden reciclar. Xifra reconeix la necessitat d'apostar per aquest línia però també defensa alguns dels avantatges que té aquest tipus d'envàs i que s'han de tenir en compte, abans d'apostar per un altre producte. Pel president de COMEXI, els envasos flexibles requereixen molts pocs recursos naturals perquè són films de micres d'espessor, es consumeix menys energia per produir l'envàs, com que no pesa és fàcil de transportar i ofereix unes propietats de conservació molt millor que altres opcions. Per això, Xifra creu que en un balanç mediambiental del diferent packaging, els envasos flexibles poden arribar a ser més favorables que altres, almenys pel medi ambient i pel producte.

El problema de les tintes

COMEXI fabrica impressores per a envasos flexibles que actualment han d'utilitzar unes tintes líquides basades amb solvents derivats del petroli i per tant, els equips emeten components organics volàtils (VOCs), que també afecta a la capa d'ozó. La legislació ho prohibeix i per això, es potencia la destil·lació o la incineració d'aquests productes i, al final, genera emissió. COMEXI està treballant en desenvolupar tecnologies d'impressió que treballin sense solvents. COMEXI doncs, aposta per desenvolupar tintes que utilitzin l'aigua com a solvent i tintes curables, és a dir, líquides que a través de llum ultravioleta o un feix d'electrons es reticulen i se solidifiquen.

Transició energètica

L'empresa de Xifra també ha fet una aposta clara per la transició energètica. A banda d'unes instal·lacions certificades per EMAS, de gestió mediambiental, ha apostat per la il·luminació LED i la generació energètica amb plaques fotovoltaiques. El compromís amb la transició energètica de l'empresa, però, va més enllà, perquè també s'ha fet un anàlisis del cicle de vida dels seus productes per aconseguir reduir el seu consum dels equips que se subministren. Xifra assegura que aquest és ''el gran repte'' de la companyia pels propers anys.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.