La tecnologia, l'economia circular o la sostenibilitat són claus per al desenvolupament rural

El passat 14 de novembre va celebrar-se la Jornada “Accions pel desenvolupament del món rural”, organitzada per l’Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC) i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida. L’objectiu de la jornada era fomentar el progrés i la millora del món rural a partir d’accions i oportunitats de negoci, així com l’ús de la tecnologia.

La inauguració de la jornada va ser a càrrec de Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, acompanyat per Ricard Granados, president de l’INEC, i Conxita Villar, delegada del Col·legi d’Enginyers Agrònoms a Lleida.

Víctor Falguera, fundador d’Akis Internacional, va iniciar la jornada exposant un model específic d’innovació rural i de generació de noves oportunitats de negoci a base de fomentar la bioeconomia circular. Els seus objectius són co-definir, validar i implementar les innovacions socials, tecnològiques i organitzatives, i convertir el territori en un referent d’aquest model econòmic, entre d’altres.

Infraestructures per modernitzar Lleida

A continuació, Víctor Montilla, enginyer forestal a E-Stratos, Eduard Correal, enginyer de Forests i investigador de l’INCAFUST-CTFC i Miquel Sacrest, director general en Aigües del Segarra Garrigues, van exposar el bloc dedicat a infraestructures i telecomunicacions. Montilla va destacar la tecnologia, com ara la teledetecció, com a element clau per a la modernització del territori. Eduard Correal, per la seva banda, va parlar sobre la necessitat d’impulsar i promoure l’ús de la fusta entre tots els agents constructors. Finalment, Miquel Sacrest va presentar una infraestructura hidràulica dissenyada per crear unes 70.000 hectàrees de regadiu, i que en beneficiaria unes altres 17.000.

Innovació i transformació de l’economia

Seguidament, en el bloc “Casos d’èxit”, Pere Navarro, enginyer de Forest del Banc de Terres de la Diputació de Barcelona, va explicar el projecte “PECT BCN Smart Rural”, impulsat per la Diputació de Barcelona, el Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Associació d’Iniciatives Rurals a Catalunya (ARCA); aquest projecte té com a finalitat el desenvolupament rural posant en valor terrenys agrícoles que es troben en desús, per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés als pagesos.

Un altre projecte presentat en aquest bloc va ser el de Miquel Aran, gerent del Parc Científic i Tecnològic de Lleida, amb “Projecte INNO4AGRO”, el qual dona suport a la transformació del sector agroalimentari a partir d’innovacions tecnològiques, de talent i de dinamització dels agents.

Finalment, tots els ponents van participar a la taula rodona “Noves perspectives per l’activació econòmica del món rural”, obrint un espai de debat i participació.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.