La transformació digital de les organitzacions

El passat 23 de maig, el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya va acollir una taula rodona sobre la transformació digital de les organitzacions. La Comissió TIC dels Enginyers Industrials de Catalunya, responsable d'aquesta trobada, va convidar dos membres de la Comissió i dos dels co-directors del postgrau sobre Transformació Digital que ofereix la UPC School. Josep Mª Vilà, Dr. Enginyer Industrial, Llicenciat en Informàtica, i president de UPC Alumni i de Entanglement Partners: Ginés Alarcón, Enginyer Industrial, president de NAE i ex-director de la MWC; Jordi Navarro, Enginyer en Informàtica i PDD, CEO a Cleverdata i Director de Consultoria i Transformació Digital a CleverTask IT Solutions; i Juan Trujillo, Director adjunt de itSMF España, CEO de ITSMGAMES.COM i ex-Service Manager a Telefónica, van participar a la taula rodona. 

La transformació digital a les indústries (Indústria 4.0) o a les ciutats (Smart Cities) ja han estat objecte de molts articles, però de la Transformació Digital de les empreses i dels seus processos de negoci se n'ha parlat menys. Josep Mª Vilà va centrar la seva intervenció en la gestió del canvi i va explicar que "la tecnologia no és el motor, és un facilitador del canvi; el motor són les persones i la seva actitud, i les organitzacions". També va destacar que "hi ha quatre grans reptes, seguretat, governança, trans-humanitat i creativitat artificial". Ginés Alarcón, per la seva banda, es va referir a "altres canvis (tecnològics) disruptius que han entrar per les empreses i que ara entren per les persones". Va explicar que "hi ha un gran impacte social, ni excloent, ni exclusiu i que aquest canvi ha agafar a moltes empreses amb el peu canviat". "El poder és del client", va concloure. Jordi Navarro va reivindicar el paper de l'enginyeria, que "cada cop fa tecnologia més complexa però més senzilla d'usar per a les persones". També va reivindicar la vigència del concepte "societat del coneixement" i va parlar sobre l'efecte multiplicatiu de la tecnologia. En la seva intervenció, Juan Trujillo va explicar (i dibuixar) la transformació de l'eruga  quan es fa crisàlide i més tard papallona per explicar com hauria de ser una transformació digital correcte (que inclou la fase de crisàlide). Trujillo va afirmar que la transformació digital moltes vegades no es gestiona bé i que en moltes empreses consisteix en afegir ales de plàstic collades a l 'eruga. Per acabar va dir que "el centre de la transformació digital són les persones". 

Les intervencions van donar àmpliament resposta a les dues preguntes inicials: ¿Què és el que fa que la situació actual sigui “disruptiva”?, i  la transformació digital, ¿és un tema de tecnologia, o és un tema de persones/organitzacions?. Finalment, es va celebrar un debat amb els assistents. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.