La tripulació d'Hypatia II s'anunciarà el pròxim 8-M
El pròxim 8 de març, amb motiu del Dia de la Dona, s'anunciarà l'equip de dones que tripularan la nova missió Hypatia II. La nova missió tindrà lloc durant el 2025 i hi ha confirmades la matemàtica Anna Bach i l'estudiant d'enginyeria Helena Arias, dues tripulants que ja van participar en la primera edició. D'ençà que es va obrir la convocatòria, el passat mes de desembre, per participar en la segona expedició a l'estació Mars Research Desert Station (MDRS) han rebut una cinquantena de sol·licituds de dones de perfils i d'edats que van des dels 19 fins als 60 anys. Això ho ha explicat l'Associació Hypatia Mars aquest dijous en un acte a l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella.
Helena Arias, estudiant d'Enginyeria Mecànica i Enginyeria Electrònica a la Universitat Politècnica de Catalunya, Física a la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i esportista de tir olímpic, és una de les tripulants confirmades de la missió Hypatia II i que ja va participar en l'expedició anterior com a astronauta anàloga de reserva. Durant la seva intervenció ha explicat que percep el "dèficit de figures femenines en el sector a nivell acadèmic, amb un 10% de dones a classe". Ha assegurat que "ens agradaria que el percentatge incrementés més ràpidament".
Arias ha defensat que "ens falta el punt de vista de les dones: tenim altres idees i formes de pensar i és necessari accelerar el creixement d'aquest número". El projecte de l'Associació Hypatia Mars busca generar referents d'àmbits i perfils diversos. "No només científiques ni de la mateixa edat, volem demostrar que no cal estudiar una carrera científica com a tal per fer ciència i volem arribar a la societat amb aquesta diversitat de carreres, edats i perfils", ha assenyalat.
També ha tingut lloc una taula rodona on ha participat Arias i altres dones referents del món de la ciència com la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscarri, que ha reivindicat jornades com les d'aquest dijous davant la manca de dones en el sector. "La ciència les necessita, necessita la seva intel·ligència, talent, les seves mans i el cor de les dones", ha assegurat. "La situació va millorant i algunes de nosaltres que hem arribat a dirigir grans grups tenim moltes portes obertes, per tant, una vegada superes un cert nivell de responsabilitat, el tractament general és molt positiu" ha afegit. Biscarri ha subratllat que "la ciència és una activitat satisfactòria i ha de ser un dret per a les nenes, joves i dones".
D'altra banda, Sònia Estradé, directora de la Càtedra UB de Perspectiva de Gènere i Feminismes, ha reivindicat la idea que la feina sigui "col·lectiva" i ha destacat que "la transformació en matèria d'igualtat només es produirà si hi ha normatives que obliguin a fer coses". La jornada ha acabat amb una intervenció de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha fet valdre que la missió Hypatia és "una icona i un punt d'atracció que fa que moltes nenes vegin que sent dona es pot anar a Mart".