La UPC lidera el projecte europeu SecureChain, centrat en millorar l’ús de la bioenergia en el procés de producció de les pimes

La Universitat Politècnica de Catalunya, juntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFAC) i amb la col·laboració del Clúster de la Biomassa de Catalunya, ha conduït el projecte SecureChain, un programa que forma part del programa Horizon2020 de la Unió Europea. El projecte ha comptat amb la participació  de més de 20 pimes, seleccionades mitjançant concurs públic en què presentaven el seu propi projecte pilot.

El projecte es va iniciar el 2015 i va finalitzar el passat juliol. S’ha centrat en tutelar una sèrie d’empreses per aconseguir que milloraren la implementació de la bioenergia en els seus processos productius. Tot això s’ha fet des de l’estratègia empresarial juntament amb l’inversió en maquinària així com assegurar la viabilitat financera de les pimes. 

Per completar la formació s’han oferit unes formacions i pràctiques per ajudar a trobar noves inversions per a les empreses així com valorar l’impacte mediambiental dels diferents projectes, ja que aquests abracen tota la cadena, des de la recollida de biomassa, passant per la producció de combustible per finalment distribuir-lo en forma d’energia.

Juntament amb les pimes, les agències energètiques també han format part del projecte organitzacions de clústers i centres d’investigació de Catalunya així com de diferents regions europees d’Alemanya, Països Baixos, Suècia i Estònia. A Catalunya, les pimes presentades han sigut: Novilla Sinergía, Sala Forestal, La Fageda Fundació, Wattia, Aiguasol i Probiomassa. 

Novilla Sinergía ha estat destacada en l’informe final del projecte, ja que ha estat un dels cinc casos d’èxit de la implementació del programa pilot que tracta sobre l’aument de producció de pèl·lets. Amb això ha conseguit el certificat de qualitat dels seus productes.

El sector de la bioenergia ha crescut en els últims anys, un 4,8% entre el 2000 i el 2015. A més a més en aquest últim any la bioenergia representa el 61% del consum d’energies renovables. 

Els coordinadors del projecte, Pol Arraz i Federic Horta, investigadors de la UPC, s’han encarregat de supervisar les activitats i els controls de qualitat de les pimes catalanes i asseguren que les mentories s’han portat a cap “adaptant-se a la mida  i les condicions de cada empresa, entrant en procés productiu i observant la seva evolució”. 

Creació de llocs de treball i més energia neta 

A partir de la cloenda de SecureChain al juliol, els socis del projecte han superat al setembre l’auditoria financera i tècnica final de la Comissió Europea, on s’ha destacat l’èxit del projecte. 

S’ha aconseguit un volum de biomassa addicional mobilitzada de 142.000 tones l’any en un total de 3 anys. Això significa una producció d’energia renovable final de 2,3 milions GJ/any i una reducció de gasos d’efecte hivernacle de 40.100 tones CO2 eq./any. A més s’han creat 90 llocs de treball directe i indirecte a temps complet per any i una suma total d’inversions de 10,2 milions d’euros. 

Actualment i després dels anteriors resultats s’està valorant fer una ampliació de la iniciativa amb una segona fase que ampliaria l’abast, abraçant més regions i empreses. Tanmateix la UPC ha obert una línia de continuïtat individualitzada oferint assessorament privat a les sis  pimes catalanes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.