"Si una cosa sabem els estudiants d'aquesta universitat després de graduar-nos és espavilar-nos"
Després d'haver treballat per diferents sectors Oriol Riu Martínez s'ha acabat instal·lant a Ginebra, Suïssa, ocupant el càrrec, des de l'any passat, d'enginyer en R+D a Sécheron. Sécheron és líder mundial en solucions de commutació i protecció elèctrica per a transport ferroviari, indústries amb un alt consum d'energia i energies renovables. Aquesta capacitat d'adaptació a nous reptes i indústries és el que li ha permès poder navegar per diferents àmbits aportant el seu talent com a enginyer. Així ho ha explicat Riu a la lliçó inaugural "Reptes i competències clau de les enginyeres i enginyers industrials del futur" de l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2023-2024 de l'ETSEIB.
Aquesta presentació, com ha explicat el mateix Riu, ha estat enfocada a l'alumnat. Després de titular-se del grau en Enginyeria en Tecnologies industrials a l'ETSEIB, i va estudiar un doble màster a la mateixa escola i a Califòrnia, va tornar a treballar a Catalunya. Aquí va començar una posició d'enginyer de processos Zanini Auto Group. Anys després el CERN, Organització Europea per a la Recerca Nuclear, el va reclutar per treballar com a Enginyer mecànic en R+D. "La gent no s'imagina la quantitat d'enginyers que treballen al CERN, però perquè els físics puguin fer els seus experiments, els enginyers han de construir les joguines" ha declarat Riu.
A més, sobre la seva trajectòria professional, l'enginyer ha afegit que "la varietat de sectors en els quals he treballat és l'exemple de la qualitat dels estudis de l'ETSEIB". Segons Riu les competències clau que ofereix l'ETSEIB són una suma de coneixements amb la capacitat de resolució de problemes, resiliència i polivalència, el que comporta la clau de l'èxit. "Si una cosa sabem els estudiants d'aquesta universitat després de graduar-nos és espavilar-nos", ha afegit.
Entre els reptes futurs de l'enginyeria industrial, Riu ha destacat les noves tecnologies, com la digitalització, intel·ligència artificial, Blockchain o Internet of Things (IoT). En aquest context les aplicacions ofereixen als enginyers una major eficiència, productivitat i competitivitat, el que aporta valor afegit per les empreses. Els algoritmes actuals són capaços d'agafar dades per solucionar problemes molt complexos i millorar la productivitat. Riu s'ha dirigit als estudiants amb el missatge que "els joves sou un factor important per implementar aquestes noves tecnologies".
Riu també ha fet referència als propòsits de l'ONU i ha recordat que la sostenibilitat és satisfer les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures de satisfer les seves pròpies necessitats". Destaca la sostenibilitat econòmica, social i ambiental i ha afirmat que tothom té l'oportunitat de contribuir. Finalment, ha mencionat la innovació com l'últim dels grans reptes, que comportarà més avenços tecnològics, l'augment de competitivitat, la creació d'empreses i majors oportunitats, la millora de la qualitat de vida i un progrés sostenible. "Hem de deixar de veure la innovació com una despesa i començar a veure-la com una inversió" ha defensat. Com a reflexió final, Riu ha assegurat als futurs enginyers que l'ETSEIB els està guiant en els primers passos i ofereix els fonaments de la vostra carrera professional, tot i que sempre s'hauran de continuar formant.
La inauguració del curs
L'esdeveniment també ha reconegut els millors expedients acadèmics tant de grau com de màster. L'estudiant Oriol Cartiel s'ha endut el Premi al Millor Expedient Acadèmic de Doble Màster ETSEIB que patrocina Enginyers Industrials de Catalunya. Li ha lliurat el director general de l'organització Pere Homs. Carlos Valle Noguera, per la seva banda, s'ha emportat el Premi al Millor Expedient Acadèmic del Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials de l'ETSEIB, patrocinat per Caixa d'Enginyers.