L'Ajuntament de Gavà presenta "Gàvius", un assistent virtual que ajuda a tramitar ajuts socials

L’Ajuntament de Gavà va presentar el passat 15 de novembre el projecte “Gàvius”, un assistent virtual que servirà per ajudar als ciutadans a saber quines ajudes socials els pertoquen, automatitzar el sistema de sol·licitud i facilitar el cobrament. El projecte ha estat desenvolupat per l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE).

“Gàvius” funcionarà a través de la intel·ligència artificial

El projecte “Gàvius” estarà disponible a través d’una aplicació per a smartphones, tablets i diversos punts distribuïts per la ciutat. Els usuaris de “Gàvius” hauran d’identificar-se amb les seves dades personals a l’aplicació, i podran obtenir, sol·licitar i gestionar els ajuts al moment. La part destacable és que el projecte permetrà que els usuaris s’identifiquin a partir del reconeixement facial, per exemple, de manera que es manté la privacitat.

A més, per tal d’automatitzar els processos de sol·licitud dels ajuts, s’ha dissenyat un sistema d’intel·ligència artificial que identifica potencials usuaris receptors a base d’estudiar constantment les tipologies d’ús.

Pel que fa als creadors de “Gàvius”, l’IDEAI i el CIMNE, el primer lidera l’equip de treball que dissenyarà i implementarà la gestió de dades del sistema i els models predictius d’ajut; el segon, el CIMNE, aportarà la identificació i la recollida d’informació a les fonts de dades disponibles.

Una eina que es vol implementar a diferents camps

A banda de “Gàvius”, s’està dissenyant també un assistent virtual per als treballadors dels Serveis Socials i d’Atenció Ciutadana, amb l’objectiu que puguin informar dels ajuts als ciutadans.

L’assistent està pensat per a aplicar-se, en un principi, al camp dels Serveis Socials, però es vol ampliar la seva implementació a altres camps, per tal de millorar la relació de la ciutadania amb l’administració, i per tal de poder fer una planificació pressupostària per a ajuts socials justa, segons les dades que es recullin a partir de l’aplicació. Aquesta iniciativa, per altra banda, acostarà a l’Ajuntament de Gavà a ser una entitat Data Driven, en la qual les dades s’utilitzen com a eina bàsica per a la gestió i la presa de decisions.

5 milions d’euros d’inversió

Desenvolupar el projecte de “Gàvius” té un cost de 5,3 milions d’euros. El fons europeu del programa Urban Innovative Actions (UIA) en finança el 80%, pagant 4,2 milions. El projecte també compta amb la col·laboració d’administracions públiques, empreses tecnològiques, centres de recerca i societat civil.

"Gàvius" començarà a implementar-se durant el darrer trimestre de 2021 a Gavà i a Mataró.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.