L’Ajuntament de Terrassa, la UPC, Sparsity Technologies i l’AMTU impulsen una enquesta de mobilitat urbana intel·ligent

L’Ajuntament de Terrassa, el grup de recerca Data Management (DAMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'empresa Sparsity Technologies i l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) impulsen un projecte d’enquesta de mobilitat urbana intel·ligent que generarà dades sobre els hàbits de desplaçament de la ciutadania de Terrassa mitjançant una app mòbil i un sistema d'anàlisi de dades. Sparsity Technologies —una spin off de la UPC— i el grup de recerca Data Management (DAMA-UPC) seran els encarregats de desenvolupar la tecnologia del projecte, basant-se en la plataforma de mobilitat intel·ligent CIGO!, creada per aquests dos grups, i que s’ha presentat avui al GSMA Mobile World Congress de Barcelona (Congress Square, Hall 5, CS50-31). L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el president de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena, i Josep-Lluís Larriba, investigador de la UPC i de Sparsity Technologies, han subscrit aquest matí l’acord per posar en marxa la iniciativa.

Fins ara, les enquestes de mobilitat les feien persones, amb les mancances que això implica, com la manca de precisió, possibles errors en la descripció dels moviments, etc. La nova tecnologia permetrà evitar les imprecisions de les enquestes personals i analitzar-les mitjançant tecnologies de big data molt més precises que les existents fins ara.

Terrassa serà la ciutat on, durant l’any 2017, s’implementarà el pla pilot que permetrà demostrar l'ús d'aquesta tecnologia innovadora anomenada CIGO!. El projecte consta d’una aplicació instal·lada en dispositius mòbils de persones voluntàries, que registra i envia dades sobre l’origen i el destí dels trajectes fets, el mitjà de transport emprat i la durada dels desplaçaments. També compta amb un sistema que facilita en temps real l’anàlisi i la gestió de grans volums de dades, per millorar la mobilitat dels usuaris. CIGO! recull dades variades, com per exemple del trànsit, dades obertes de les administracions, punts geogràfics dels accidents, entre d’altres, i les interpreta mitjançant algoritmes avançats que permeten entendre característiques importants, com ara colls d’ampolla i punts negres d’accidentalitat.

Els resultats dels càlculs serveixen per millorar la mobilitat dels ciutadans, gestionar millor el trànsit i reduir la contaminació i les aglomeracions de les persones a les ciutats. Serà especialment útil en un moment en què Terrassa comença a desenvolupar un nou Pla de Mobilitat, perquè permetrà tenir informació fiable sobre l’impacte de les diferents mesures del Pla i saber quines són les més indicades per assolir els objectius marcats, entre els quals destaca reduir l’ús del cotxe un 12% respecte el 2015.

L’Ajuntament de Terrassa i l’AMTU aportaran inicialment al projecte 10.000 euros cadascun, que permetran finançar la primera fase. Inicialment es farà una primera versió del sistema i es provarà amb un grup reduït d’usuaris abans de tirar endavant la versió definitiva, que es preveu que s’acabi aplicant a altres municipis membres de l’AMTU.

Ús de tecnologia avançada

Tot això es pot aconseguir gràcies a l’efecte combinat de dues tecnologies pròpies de Sparsity Technologies: un sistema de càlcul avançat en el núvol i una tecnologia única que s’instal·la al dispositiu mòbil. Ambdues permeten tancar el cercle de reconeixement del moviment de les persones (mitjançant GPS i d’altres dispositius d’internet de les coses), anàlisi del moviment, juntament amb factors externs (dades obertes), creació de polítiques de mobilitat (per gestionar la mobilitat dels ciutadans), enviament i interpretació d’aquestes polítiques per part del dispositiu mòbil (proposar moviments que siguin amigables per a l’usuari). CIGO! també ofereix avantatges per a les empreses, de cara a millorar la mobilitat de les seves flotes de vehicles i reduir consums dels vehicles, amb l’ajut d’algoritmes avançats i de les dades esmentades. D’aquesta manera, la tecnologia permet a les empreses no només facilitar la vida dels seus treballadors, sinó també reduir el trànsit i la conseqüent contaminació atmosfèrica.

Sparsity Technologies treballa amb Turisme de Barcelona, Barcelona de Serveis Municipals i el RACC, entre d’altres empreses i administracions, implementant la tecnologia CIGO! per millorar el trànsit de turistes, vehicles de transport de mercaderies a la ciutat i grues de recollida de vehicles accidentats, respectivament.

L’Ajuntament de Terrassa forma part de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), una entitat d’àmbit nacional que treballa per assessorar tècnicament i jurídicament als ens locals que en formen part. La seva finalitat és contribuir a la millora constant dels serveis públics de transport col·lectiu que són titularitat dels municipis associats o que hi donen servei, a través d’altres administracions. Actualment l’AMTU compta amb 89 municipis i 2 consells comarcals (Alt Penedès i Baix Llobregat).

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.