L'economia circular i els plàstics

L'economia circular és una estratègia per als cicles de producció i consum que té per objectiu reduir tant la utilització de materials verges com tots els residus generats durant el cicle de vida d'un producte, i els no utilitzables a fi de vida. “Del bressol al bressol”.

El problema dels residus del material plàstic

La diferència entre el problema amb els residus als anys 50 del segle passat i l'actual és la presència dels residus de plàstic. Es troben per tot arreu, a causa de l'incivisme. Si un 1,5-4% de la producció mundial de plàstic pararà a la mar és perquè algú el tira; a la mar o als rius.

El plàstic és imprescindible en el món actual. Ha millorat enormement el nivell de vida de la població. Amb els materials plàstics es construeixen productes millors, més duradors i molt, molt més barats i bonics que amb qualsevol altre material: joguines, electrodomèstics, teixits, automòbils ordenadors, i gairebé tot.

Tenim un problema perquè el ritme de degradació total dels plàstics és molt més lent que el ritme amb què necessitem produir-los, la qual cosa genera els residus. Per a eliminar-los ens hauríem de conformar amb el nivell de vida dels anys 30 del segle XX. No podem tornar allí des d'aquí.

Reciclar, reutilitzar i reduir els plàstics

A la UE un 30% dels residus del plàstic pararà al contenidor groc o al punt verd. La majoria d'aquest 30% s'envia (o enviava) a altres països. Un 40% del total s'incinera i un 30% va a l'abocador.

No es tenen xifres clares pel que fa  al plàstic que es recicla. reciclat. El 9% és la xifra que sembla més pròxima a la realitat. Això es deu, en part, al baix valor del material obtingut, al cost d'obtenir-lo i a la possibilitat d'aprofitar-lo. Es necessita molta energia i maquinària especialitzada.

En qualsevol cas, per a reciclar els residus amb profit, cal seleccionar-los. Una vegada seleccionats poden ser fosos de nou. Llavors serveixen per a fabricar productes nous (2-3 vegades) barrejar-los amb plàstic verge o fins i tot utilitzar-los com a farciment d'aquest per a unes certes aplicacions.

Al Regne Unit s'ha assajat la possibilitat del reutilitzat d'alguns tipus d'envàs o substituir-los per envasos de vidre. La neteja i la logística són problemes importants.

Fa 50 anys, els pneumàtics se solien reutilitzar “recautxutant-los” fins a dues vegades. Avui dia aquesta tècnica ha caigut en desús i caldria recuperar-la sempre que fos possible.

Per a reduir la utilització de material plàstic nou, successives generacions de molts productes es podrien dissenyar sense canvis estètics en moltes de  les seves peces. Tant l'usuari com el fabricant podrien incorporar les peces amovibles de plàstic en els successius models. El fabricant podria recomprar o recuperar les peces fixes i incorporar-les en productes nous…que ja no el semblarien tant. Caldria canviar la mentalitat del públic.

Una altra manera de reduir és tornar a la compra “a granel”. El consumidor aporta els seus envasos que pot omplir en els contenidors del venedor. El consumidor no sols fa un esforç sense obtenir res a canvi sinó que el producte és també més car a causa de la manipulació.

Reciclar, reutilitzar i reduir els plàstics només són pal·liatius que allunyen el problema sense solucionar-lo. Tot el que es produeixi anirà a l'abocador abans o després. 

Existeix un corrent de pensament que algú inventarà un plàstic amb les prestacions dels actuals i realment biodegradable . "A priori" aquesta possibilitat no es pot negar. 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.