L’ecosistema de l’hidrogen ja genera 426 MEUR de facturació

426 MEUR de facturació, 140 empreses i 1.300 llocs de treball. Són les principals dades de l’informe ‘L’hidrogen verd a Catalunya’ elaborat per ACCIÓ i que ha volgut fer una radiografia d’aquest àmbit per primer cop a Catalunya.

El 61% de les empreses que operen al sector ho fan en el seu profés de transformació, mentre que un 23% ho fa en la fase de producció. Més de la meitat dels casos són empreses exportadores (55%) que facturen més de 10 MEUR (58%). De fet, un 82% del total d’empreses del sector de l’hidrogen, ja factura més d’un milió d’euros.

Pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, l’hidrogen és “estratègic” per a Catalunya i un element clau “per assolir un model energètic sostenible, distribuït i descentralitzat”. Castellanos creu que la Catalunya concentra diversos factors que la fan “particularment adequada” per al seu desenvolupament com un lideratge indiscutible en el sector químic, una base industrial sòlida i les capacitats tecnològiques i de coneixement per desplegar aquest vector.

Aquest entorn propici, segons l’informe, es deu també a la presència de vuit centres tecnològics i de recerca que investiguen sobre l’hidrogen -entre altres- , a més de nou universitats que n’ofereixen formació. A més, 31 entitats catalanes han estat capaces de captar 13 milions d’euros en fons europeus de l’Horizon 2020 vinculats a projectes de desenvolupament i implantació de solucions relacionades amb l’hidrogen. De fet, Catalunya està implicada en diverses iniciatives per a l’impuls d’aquest element com la Hydrogen Europe, el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre o la Vall de l’Hidrogen de Catalunya.

L’hidrogen està assumint un paper creixen en plans d’administracions i empreses en un context de transició cap a models climàticament neutres perquè es tracta d’una matèria primera per a processos industrials (fertilitzants, refineries i indústria química) que es pot produir a partir de diversos elements abundants com el gas natural, el carbó, l’aigua o les fonts d’energies renovables. És l’element químic més lleuger de l’univers i que en condicions normals es trobi en estat gasós, incolor i inodor el fa especialment atractiu, per exemple, en la transformació de la indústria. A més, l’hidrogen compta amb el contingut energètic més alt en comparació amb els combustibles comuns en pes, aproximadament tres vegades més que el gasoil, el gas natural o el bioetanol.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.