L'enginyer mexicà Enrique Villa, investit doctor 'honoris causa' per la UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha investit doctor 'honoris causa' l'enginyer mexicà i exdirector de l'Instituto Politécnico Nacional (IPN) de Mèxic, Enrique Villa, per les seves aportacions a l'educació superior i la internacionalització. Villa ha estat impulsor d'una intensa col·laboració acadèmica i científica entre ambdues institucions i països. L'acte ha tingut lloc a l'Auditori de l'edifici Vèrtex, a Barcelona, el 3 de febrer, en el marc de la commemoració del 50è aniversari de la Universitat.

En l'acte d'investidura de l'enginyer químic industrial mexicà com a doctor 'honoris causa' hi ha intervingut el rector, Daniel Crespo, i el catedràtic i professor d'Arquitectura de Computadors Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), que ha exercit de padrí de la cerimònia.

En el seu discurs d'investidura, Villa ha agraït la distinció “tan elevada” que li atorga la UPC, ja que és un “gran orgull” pel “gran valor acadèmic” que simbolitza i que serà “el millor llegat” que deixarà als seus descendents. Un reconeixement que, segons ha dit, també és per a l'equip de treball que, al llarg de la seva vida professional, l'han acompanyat i han compartit “l'experiència i les idees” sobre l'educació superior.

Elogi dels mèrits d'Enrique Villa

En la laudatio a Villa, el director del BSC-CNS s’ha referit a l'enginyer mexicà com a “un amic, un bon home i un politècnic cabal”, i ha destacat el seu compromís “incansable” al servei públic de Mèxic. Una trajectòria que li ha permès, amb el seu “innegable” esforç i bona feina, transformar institucions amb el propòsit clar que siguin millors, de més qualitat, més eficients i, sobretot, que compleixin de millor manera la responsabilitat per a la qual van ser creades. Sens dubte, “aquesta enorme energia i il·lusió han beneficiat Mèxic i els seus ciutadans", ha destacat Valero.

Villa ha rebut de mans del rector el diploma, el birret, l'anell i els guants blancs, com a símbols del doctorat. Tot seguit, Crespo ha iniciat el seu discurs fent èmfasi en els més de trenta anys que uneixen la Universitat amb l'enginyer mexicà. El rector ha volgut posar de manifest que gràcies a la “visió” del professor mexicà i del CONACyT, i a l'existència d'universitats mexicanes de” referència internacional”, el sistema de ciència mexicà és, juntament amb el de Brasil, un dels que ha incorporat al seu país més doctors dins de la regió llatinoamericana.

El rector ha continuat la seva intervenció dient que amb el seu esforç per potenciar els programes de beques de doctorat fora de Mèxic, Villa "ha canviat moltes vides, i les ha canviat per a millor", referint-se al fet de desenvolupar el doctorat fora del mateix país contribueix doblement a la “maduració personal”.

Al servei de l'educació superior i la recerca

José Enrique Villa Rivera (Sinaloa, Mèxic, 1955) va cursar estudis d'Enginyeria Química Industrial a l'Escuela Superior de Ingeniería Química e Industrias Extractivas (ESIQIE) de l'IPN de Mèxic. Llicenciat i doctor en Ciències Petrolieres a l'Institut Francès del Petroli a Rueil-Malmaison (França), va tornar a la seva alma mater on va assumir la direcció d'Estudis de Postgrau i Recerca durant els anys 1989-1998, la coordinació general de Vinculació del 1993 al 2000 i la secretaria acadèmica del 2000 al 2003.

Nomenat director general del Politécnico el 2003, durant els sis anys de mandat va impulsar un procés de transformació institucional, de modernització en la gestió i de les capacitats científiques i tecnològiques de la institució. Va realitzar inversions en obres i equipament, i la consolidació del campus virtual, aconseguint un creixement de la matrícula, del nombre d'investigadors reconeguts pel Sistema Nacional d'Investigadores i la incubació i preincubació de 940 empreses.

Director general del Instituto Mexicano del Petróleo del 2010 al 2011, també va dirigir, del 2011 al 2013, el Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología (CONACyT) del govern mexicà, des d'on potenciarà el sistema de beques per fomentar la mobilitat internacional dels estudiants. Des del gener de 2017 és secretari d'Educació Pública del Govern de l'Estat de Sinaloa (Mèxic), president del Patronato de la Universidad Autónoma Metropolitana (UAM), una de les principals universitats mexicanes, i consultor independent. A banda de la seva trajectòria acadèmica i de gestió, Enrique Villa també ha tingut un important paper per al foment de les relacions entre l'IPN, el govern mexicà i la UPC.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.