L'enginyeria s'ha quedat enrere

La meva primera reacció quan em van proposar escriure un article d'opinió per a la setmana del 8M va ser pensar que la redacció i l'escriptura mai han estat el meu punt fort. Em vaig adonar que el repte era un clar recordatori de la necessitat que les dones surtin de la seva zona de confort per aconseguir una major visibilitat i proporcionar més exemples de dones en el món de l'enginyeria.

Com a professional de les ciències i els números, vaig decidir començar explorant el terreny conegut: les estadístiques. Vaig revisar meticulosament diferents informes sobre l'evolució de la participació de les dones en l'educació i el món professional. Malgrat els progressos evidents, és clar que el sector de l'enginyeria encara té un llarg camí per recórrer per obtenir la igualtat de gènere.

Un informe clau que reflecteix aquests canvis és "Dones en xifres (1983-2023)", elaborat per l'Institut de les Dones del Ministeri de la Igualtat. Aquest document posa de manifest el desig de les dones de progressar en àmbits professionals tradicionalment dominats per homes. Avui en dia, el nombre de dones amb estudis superiors supera el dels homes (53,6%). A més, la representació de les dones en tesis doctorals ha augmentat de manera significativa, passant del 28,2% el 1982 al 49,14% el 2021.

No obstant això, els reptes persisteixen, especialment en el sector de l'enginyeria i l'arquitectura, on només el 29,1% dels graduats són dones. Aquesta xifra disminueix encara més quan ens centrem exclusivament en l'enginyeria, amb només un 26,1% de graduades. Això ens porta a preguntar-nos: per què les dones no trien l'enginyeria com a opció professional?

subscriu-te

 

L'excusa de considerar l'enginyeria com un àmbit exclusivament masculí ja no té cabuda, especialment en un context on altres sectors tradicionalment dominats per homes, com el dret o la banca, veuen un augment significatiu de la participació femenina. Actualment, les matrícules en carreres universitàries del sector "negocis, administració i dret" tenen un 55% de representació femenina aproximadament. Tampoc es pot atribuir a un rebuig cap a les ciències, ja que les dones tenen una presència notable en àmbits com la salut. Un 71,07% de dones van ser matriculades el 2021-2022 en el sector de la ciència de la salut.

Així doncs, per què la imatge de la dona en l'enginyeria no ha evolucionat al mateix ritme que en altres sectors? És llavors quan penso en el meu propi viatge. Des de ben petita he trobat inspiració en la passió pels números i la capacitat de transformar la realitat en equacions i models. Suposo, que el suport d'una família que no restringeix les opcions professionals per raó de gènere ha estat fonamental. Per tant, em pregunto: realment les dones no tenen passió pel sector tècnic o és la societat qui encara perpetua estereotips de gènere? Hem d'assumir el repte d'impulsar el canvi, proporcionant models a seguir i transmetent la diversitat i el potencial que ofereix l'enginyeria com a àmbit professional.

Per aconseguir aquest objectiu, és essencial centrar-se en l'educació i la sensibilització. Les institucions educatives i les empreses han de treballar juntes per fomentar una cultura de diversitat i igualtat d'oportunitats. Les dones han de ser animades per aconseguir els seus objectius professionals en el camp de l'enginyeria.
A més, és vital proporcionar models a seguir i mentores a les dones joves interessades en l'enginyeria. L'experiència i el suport d'altres professionals femenines poden ser un recurs valuós per a aquelles que aspiren a fer carrera en aquest camp. Sense altre objectiu que tots aquests propòsits junts, Enginyers Industrials de Catalunya ha publicat 'La màgia de l'enginyeria', un conte que vol precisament donar a conèixer la professió, explicar la contribució de l'enginyeria al nostre benestar i fer nous referents per a nens i, sobretot, per a nenes.

Amb el temps i l'esforç, esperem veure com el sector tècnic avança cap a una major diversitat i inclusió. La diversió de l'enginyeria i l'aportació en la innovació tecnològica no han de ser privilegis exclusius dels homes; és hora que les dones també tinguin l'oportunitat de brillar en aquest camp apassionant i ple de possibilitats.

Tags
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.