L''Enxaneta', a punt per entrar en òrbita

*imatge d'arxiu

Batejat amb el nom d''Enxaneta' pels infants de Catalunya, aquest dissabte, a les 07:07:12 des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, Catalunya posarà en òrbita el seu primer nanosatèl·lit, dins del coet Soyuz 2. En llançament es podrà seguir en línia a través del web habilitat per aquest motiu des de 40 minuts abans de l'hora de l'enlairament. És una acció que forma part de l'estratègia Newspace de Catalunya que vol impulsar un nou sector de futur ple d'oportunitats per a l'economia i la societat catalana.

El primer nanosatèl·lit de la Generalitat és un CubeSat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès) a tot el territori català. Permetrà la comunicació i l’obtenció de dades arreu del territori, especialment en zones que avui no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals. El nanosatèl·lit ha estat desenvolupat per ha estat desenvolupat per Open Cosmos i Sateliot —a través d’un contracte licitat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)—, en una aposta del Govern català per un sector en creixement que es preveu que generi 1.200 llocs de treball en els propers 4 anys i 280 milions d’euros de facturació.

La gestió i el control dels nanosatèl·lits es farà a través d’un sistema establert a la Ground Station (estació terrestre de control) ubicada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), que es troba a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i està gestionat per l’IEEC.

Actualment, formen l'ecosistema NewSpace a Catalunya més de 30 empreses emergents, algunes d'elles líders a escala mundial, 13 centres de recerca i d'innovació, i una incubadora de negocis de l'Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).

El llançament d’aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litàries de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, dissenyada per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’un nou àmbit econòmic, el NewSpace, basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades, amb l’objectiu de millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.