Les claus del topall del preu del gas

El govern espanyol va aprovar divendres el mecanisme ibèric per limitar el preu del gas i, així, reduir la factura de l’electricitat dels consumidors espanyols. A l’espera de la seva publicació al BOE i el conseqüent vistiplau de Brussel·les, que encara podria dir-hi la seva i posar alguna condició més, des de Fulls d’Enginyeria hem volgut saber que implicarà quan estigui en vigor aquesta mesura i quins efectes generarà en el mercat. Per això, hem parlat amb la portaveu de la Comissió d’Energia d'Enginyers Industrials de Catalunya, Laura Garcia, que creu que es podrà arribar a aplicar d’aquí a un parell de setmanes i per tant, començar a veure els efectes amb les factures del juny. Garcia destaca que:

  • La limitació serà, els primers sis mesos, de 40 euros/MWh i que a partir del setè més, s’incrementarà 5 euros/MWh cada 30 dies.
  • És una mesura temporal, prevista per un any.
  • La reducció del preu de l’electricitat al mercat majorista serà d’uns 120-130 euros MWh, molt per sota del preu actual que ronda els 210 euros/MWh
  • El preu de referència afecta únicament el preu de l’electricitat i que, per tant, la factura del gas de particulars i indústries, no es veurà modificada.
  • Afectarà entre el 30-40% dels contractes de particulars i el 70% dels consumidors industrials.
  • No s’ha previst (de fet, va caure de la negociació amb Brussel·les) un sistema de doble subhasta per evitar que els consumidors francesos es beneficiïn de les subvencions espanyoles. 

Tot i això, Garcia reconeix que encara hi ha moltes “incògnites” al voltant de l’aplicació d’aquest RD. Recorda també que el sistema del PVPC està en entredit i que Europa ha demanat una reforma.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.