Les dotze tecnologies disruptives

L’arribada de les noves tecnologies i els avenços científics és implacable en qualsevol àmbit de la societat. La llista és inacabable i els actors empresarials, polítics i socials necessiten preparar-se per a aquest procés i adaptar-s’hi. Hi ha una sèrie de tecnologies anomenades disruptives, que són aquelles que podrien precipitar la desaparició de productes o serveis anteriors mitjançant la seva progressiva consolidació al mercat. A continuació fem una petita aproximació a les tecnologies que, segons alguns estudis com el del McKinsey Global Institute, tenen un potencial disruptiu més elevat fins a l’any 2025:

Internet mòbil: En pocs anys, els dispositius portàtils habilitats per a Internet han passat de ser un luxe a una necessitat del dia a dia per a més de mil milions de persones que tenen telèfons intel·ligents o tauletes. Aquesta tipologia de connexió a Internet ja ha superat l’ús del cable.
Automatització del treball del coneixement: Els avenços en intel·ligència artificial, l’aprenentatge automàtic o les interfícies d’usuari com el reconeixement de veu han automatitzat moltes tasques de treballadors del coneixement i és possible que en un futur proper certes modalitats de feina siguin totalment automatitzades.
La Internet de les coses: La incrustació de sensors i actuadors en els objectes físics connectats a la xarxa s’està estenent a gran velocitat. La Internet de les coses té un gran potencial de transformació dels sistemes industrials de producció, de millora de la salut dels pacients amb malalties cròniques i d’ajuda en la reducció de despeses de l’atenció a la salut.
Cloud o núvol: Amb aquesta tecnologia, qualsevol aplicació o servei informàtic pot compartir-se a la xarxa. El núvol permet emmagatzemar dades personals (fotografies, llibres, música...) sense la necessitat d’ocupar espai en un dispositiu i obre el camí cap a nous models de negoci.
Robòtica avançada: Des de fa diverses dècades, els robots industrials han assumit llocs de treball físicament difícils o perillosos. Ara disposem d’elements de robòtica avançada amb visió artificial i comunicació pròpia que permeten ajudar de forma col·laborativa en feines com la neteja, el manteniment o la medicina.
Vehicles autònoms: Aquesta tipologia la integren avions no tripulats, metros sense conductor, projectes de cotxes amb autoconducció i un llarg etcètera de vehicles autònoms, que permeten una reducció de les emissions de CO2, un augment de la seguretat i una millora de la productivitat en la indústria del transport.
Genòmica de pròxima generació: La seqüenciació ràpida i la computació avançada han permès que els científics puguin valorar les variacions genètiques sense necessitat d’utilitzar el procediment d’assaig i error. Els avenços en genòmica tindran un profund impacte en la medicina o l’agricultura, per exemple.
Emmagatzematge d’energia: Les bateries d’ió-liti han experimentat augments constants en el rendiment, amb una reducció del preu i amb un cost per unitat de capacitat d'emmagatzematge en declivi espectacular a l’última dècada.
Impressió 3D: Amb la impressió 3D una idea pot anar directament des d’un arxiu de disseny 3D a una peça acabada, fet que podria evitar moltes fases de fabricació tradicionals. El rendiment de la impressió 3D està millorant, la gamma de materials s’està expandint i els preus estan disminuint.
Materials avançats: Per exemple, el grafè i els nanotubs de carboni podrien ajudar a crear nous tipus de pantalles, bateries eficients i cèl·lules solars. Per altra banda, les companyies farmacèutiques estan progressant en la investigació per utilitzar nanopartícules per a tractaments de fàrmacs dirigits a malalties com el càncer.
Exploració i recuperació avançades de gas i petroli: La capacitat d’extreure les denominades reserves de petroli i gas no convencionals ha crescut i ha deixat enrere els mètodes de perforació antics. Amb les millores contínues, aquesta tecnologia podria augmentar significativament la disponibilitat de combustibles fòssils durant les següents dècades.
Energia renovable: Fonts d’energia renovables com la solar, l’eòlica o la hidroelèctrica són la gran esperança del futur energètic del món. Potències emergents com la Xina o l’Índia tenen plans per a l'adopció de les energies solar i eòlica, que permetrien un creixement econòmic més ràpid i la mitigació de la preocupació per la contaminació.

TEXT: PABLO MONFORT // FOTOGRAFIA: IMATGE D'ARXIU

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.