Les mesures per abaratir la factura de la llum

El govern espanyol ha aprovat un Reial Decret-llei per reduir un 22 % la factura de la llum dels consumidors aquest 2021 i deixar-la a nivells del 2018. És un “pla de xoc”, en paraules de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que inclou mesures fiscals, socials i conjunturals per aconseguir aquest objectiu el més aviat possible en un moment “extraordinari” que necessita donar resposta “a una situació extraordinària” on els preus record es donen dia rere dia. Ribera ha reconegut que la capacitat del govern espanyol és “limitada” però que han volgut incidir en els aspectes de la factura de la llum on tenen “marge de maniobra”. En aquest sentit, ha insistit que cal prendre mesures “en conjunt” des de la Comissió Europea i donar-hi una resposta “coordinada”.

En resum, el govern espanyol ha aprovat:

  • Reduir temporalment els ingressos extraordinaris que està provocat la cotització del gas en algunes centrals elèctriques fins el març del 2022, per la previsió que el preu del gas continuï a l’alça fins la primavera vinent
  • Rebaixar l’impost especial de l’electricitat al 0,5 %
  • Suspendre, fins a final d’any, l’Impost sobre el Valor de Producció d’Energia Elèctrica que grava amb un 7 % la generació
  • Augmentar en 900 MEUR l’aportació de la recaptació de les subhastes de CO2 destinades a cobrir costos del sistema elèctric fins als 3.000 MEUR durant l’exercici

A més, també s’estableix un subministrament mínim vital que prohibeix el tall del servei per impagament als beneficiaris del Bo Social Elèctric durant sis mesos addicionals als quatre ja existents. També es limita el creixement de la tarifa del gas (TUR) per impedir un increment per l’impacte del cost de la matèria primera i es crea un nou mecanisme per a fomentar la contractació de l’electricitat a termini, un aspecte que pot beneficiar el teixit industrial.

En paral·lel es modifica la Llei d’Aigües per posar un límit mensual al buidatge dels embassaments i fixa uns volums mínims de reserva per protegir el medi ambient i permetre el desenvolupament d’activitats econòmiques sostenibles a l’entorn.

Aquestes mesures complementen les que es van aprovar el juny passat com ara la rebaixa de l’IVA sobre l’electricitat del 21 % al 10 % fins a final d’any, per a subministraments de fins a 10 kW, i suspendre l’impost del 7 % a la generació durant el tercer trimestre, un aspecte que es mantindrà vigilant per actuar en cas que sigui necessari.

2.600 MEUR de “beneficis extraordinaris”

Una de les mesures més rellevants del Reial Decret-Llei és la recuperació d’uns 2.600 MEUR fins el 31 de març del 2022 dels “beneficis extraordinaris” que han generat les companyies elèctriques gràcies a l’augment del preu del gas. Ribera creu que és una situació “ sense precedents” i que cal que part d’aquesta retribució generada per l’efecte “amplificador” del preu del cas, torni al sistema, ja que totes les companyies generadores d’electricitat han cobrat, en el mercat majorista, la llum al preu fixat pel gas.

Les propostes d’Enginyers Industrials de Catalunya

Des de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya celebren que algunes mesures aprovades, com ara les impositives, pel govern espanyol van “en la línia” de les que havien proposat en el document fet públic aquest dilluns, on també recullen possibles mesures per “disminuir les càrregues impositives” i donar solucions pel que consideren “una ciris de sistema”. Els enginyers veuen, doncs, amb bons ulls, els canvis fets en aquest sentit. Ara bé, asseguren que s’haurà de resoldre d’on “sortiran” els 1.800 MEUR que es deixaran d’ingressar amb la modificació, aquest últim trimestre, dels càrrecs per potència i consum que “pràcticament” desapareixeran de les factures. En declaracions als Fulls d’Enginyeria, el president de la Comissió, Josep Maria Montagut, recorda que són diners que serveixen per assumir el deute del sistema i el RECORE i, per tant, els genera certs “dubtes” la seva aplicació.

D’altra banda, Montagut també veu amb escepticisme la viabilitat de les mesures recaptatòries que proposa el RDL, necessàries per cobrir el dèficit de tarifa que genera la practica desaparició dels ingressos per càrrecs i alerta que poden situar determinades companyies de generació “en crisi”. Creu que el concepte de “beneficis caiguts del cel” és un concepte “fals” perquè, tal com explica Montagut, hi ha empreses que tenen costos importants de matèries primeres i altres, i el seu esquema de costos se centra en l’amortització i finançament de les inversions. Pel que fa a l’augmentar en 900 MEUR l’aportació de la recaptació de les subhastes de CO2 destinades a cobrir costos del sistema elèctric, Montagut recorda que la seva proposta és distribuir la càrrega del impacte d’emissions de CO2 de manera uniforme a tot el sistema per equilibrar el mercat i evitar les “puntes” que genera la licitació pel preu.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.