Les notes de tall dels estudis d’enginyeria
El doble grau d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques a la UB ha tornat a ser la carrera de l’àmbit de l’enginyeria amb una nota de tall més alta. Per aconseguir una de les vint places que té disponibles, s’haurà de tenir un 13,032, una nota lleugerament més baixa que la de l’any passat, que era de 13,140. En segon lloc s’hi troba Enginyeria Física a la UPC que, en canvi, sí que puja, del 12,729 al 12,984 i en la tercera posició del rànquing, que hem elaborat des de Fulls d’Enginyeria a partir de les dades facilitades pel Departament d’Universitats i Recerca, és per Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials, també de la UPC, que puja del 12,658 al 12,790.
El grau compartit entre la UPC i la UPF de Tecnologies industrials i Anàlisis Econòmica, en anglès, continua atraient molts estudiants i enguany, la nota de tall s’ha tornat a situar per sobre del 12, amb un 12,548. A més, un grau de nova creació, Enginyeria Matemàtica i Física a la URV, s’hi ha fet un lloc en la seva primera selectivitat: ja es demana un 12,055 per ocupar alguna de les vint places que s’han planificat.
El doble grau d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la UB són els únics estudis d'enginyeria que estan entre els set graus que demanen més d'un 13 per entrar. I és que la nota més alta ha tornat a ser, després de deu anys, pel doble grau de Física i Matemàtiques a la UAB, amb un 13,566, i a la UB, amb un 13,546. Matemàtiques a la UPC (13,218), Medicina al Clínic i a la UPF (13,146 i 13,098 respsectivament) i els Estudis Internacionals d'Economia i Empresa de la UPF (13,039) completen aquest llistat.
Enginyeria industrial, per sobre del 10
Entre els estudis de grau i títols propis que tenen més història, les notes de tall també han pujat. És el cas d’Enginyeria en Tecnologies Industrials a la UPC, a Barcelona, que l’any passat tenia una nota de tall de 9,990 i enguany ja és de 10,712. Des del curs 2012-13 aquesta carrera no superava el 10. Segons ha explicat el director de l’ETSEIB, Manel Mateo, en declaracions als Fulls d’Enginyeria, en aquest grau hi ha una demanda de 1.600 estudiants per a unes 400 places, i per tant, entren un de cada quatre interessats. En canvi, en el grau amb anglès compartit amb la UPF, de Tecnologies industrials i Anàlisis Econòmica, la proporció encara és més gran: hi ha 270 places demandes per només 50 de disponibles, cosa que permet entrar només un de cada cinc aspirants. Enginyeria en Tecnologies Industrials, a Terrassa, ha fixat la nota de tall en un 8,028 mentre que a la Universitat de Girona és un 5.
Per Mateo, la crisi de la COVID-19 ha ajudat a potenciar l’interès dels estudiants en aquestes disciplines i en considerar-les una “bona opció” per al seu futur acadèmic. Segons Mateo, la popularització d’alguns grups de recerca com el BIOCOM-SC, que ha rebut recentment el premi Serrat i Bonastre d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha permès donar la imatge que des de l’enginyeria es fa “treball de societat”.
Nous estudis
L’àmbit de l’enginyeria, el curs 2021-2022 amplia l’oferta amb almenys sis nous estudis. Són, d’una banda, l’Enginyeria Matemàtica i Física de la URV que ha aconseguit una nota de tall epr sobre de 12, el Grau en Intel·ligència Artificial de la UAB i la UPC (11,876), Enginyeria Mecànica i Enginyeria de l’Energia i la Sostenibilitat a la UdL (5,00), Enginyeria de Recursos Minerals i el seu Reciclatge a la UPC de Manresa (5,244), Enginyeria en Organització Industrial i Logística i Administració i Direcció d'Empreses, al Campus d’Igualada de la UdL (5.00), Enginyeria Ambiental a la UPC de Castelldefels (7,834), i Tecnologies de Camins Canals i Ports, en anglès, a la UPC a Barcelona (5,00).
Consulta aquí totes les notes de tall.