Les novetats industrials se citen en una nova edició de l’Advanced Factories

És la primera vegada que l’empresa Mecvil, de Sallent té un estand propi a l’Advanced Factories que ha començat aquest dimarts al CCIB de Barcelona. Els seus responsables aprofitaran els tres dies del certamen per donar a conèixer les novetats que ofereixen al seu catàleg de serveis, com és el departament elèctric, i les solucions que han ideat en al sí de la companyia. Els visitants poden veure diversos projectes però el més innovador és una aplicació amb realitat augmentada que permet comprovar els valors que detecta els braços del robot utilitzat.

Video

Mecvil és un exemple de la transformació que ha hagut de fer la indústria per adaptar-se als nous temps i a les necessitats de cada client. Fa més de quaranta anys que es va constituir, gràcies al gerent que era tornar i va decidir començar a mecanitzar peces. Amb els anys, l’empresa ha anat creixent i ha ampliat els serveis per no perdre competitivitat. “Si et quedes desfasat, el client ja no et contacta, no ets resolutiu”, explica l’enginyer Joan Casas, cap de l’oficina tècnica de Mecvil. Per això, l’empresa ha apostat per la realitat augmentada com mostra al saló però també per l’IoT, el big data i d’altres aplicacions de la indústria 4.0.

L’empresa Mecvil es mostra envoltat de solucions de robòtica, d’impressió 3D o d’intel·ligència artificial que donen un valor afegit a alguns productes. Un altre exemple és el projecte que presenta el centre tecnològic Eurecat i que ha treballat al costat de l’empresa Masats. Tal com explica el director de Desenvolupament de Negoci Guillem Quintana, es tracta d’una plataforma de sensorització de les portes dels autobusos i d’altres sistemes d’infromació que emmagatzema les dades per elaborar un “informe de salut” i evitar, d’aquesta manera, les fallades de l’autobús. Amb un algoritme d’intel·ligència artificial es va una predicció de possibles errors i anomalies i s’instaura qel que s’anomena “manteniment predictiu”. Així, explica Quintana, Masats pot oferir un servei superar a la seva competència que, alhora, permet reduir les aturades no programades, fallades o errors del sistema. “L’aplicació de la intel·ligència artificial ofereix un funcionament més fiable, amb més qualitat i una reducció de costos que el que suposa haver d’aturar un autobús” afegeix Quintana.

Eurecat també mostra al seu estand el robot col·laboratiu per automatitzar el muntatge de peces metàl·liques en bigues de construcció, que ha fet amb l’empresa Jansa, o el dron que s’està provat a Seat per transportar peces autònomament a la línia de producció.

El metavers industrial per formar enginyers

Mentre el metavers s’està fent popular entre els usuaris particulars, també comença a fer-se un lloc en el sector industrial. Evrit presenta a l’Advanced Factories el desenvolupament d’una tecnologia que, en paraules del CTO d’Evrit, Carlos Tomba, amb seu a Barcelona, són “la llavor del metavers”. Es tracta de simuladors immersius industrial per a multiusuaris destinats a l’entrenament i a la capacitació de processos que han d’operar un equip. Estan basades en les verticals de gas i combustibles però segons explica Tomba, són extrapolables a altres indústries com pot ser la logística o fins i tot la medicina. Des d’Evrit es veu aquesta oportunitat com una manera de “democratitzar la tecnologia” perquè la posa a l’abast de companyies que no la podien incorporar.

Sostenibilitat al costat de l’automatització i la robòtica

Amb un impacte econòmica de 41 MEUR l’Advanced Factories reuneix aquest 2022 més de 350 expositors i espera millorar les xifres del 2020, les millors del saló, amb 19.000 assistents que visitaran l’exposició però també l’Industry 4.0 Congress, on hi participaran prop de 300 experts. El seu director, Óscar Íñigo, creu que la trobada “torna a ser d’interès” i preveu veure auditoris plens. “És un temps de preparar-se per al futur”, adverteix Íñigo. Des del certamen es veu l’Advanced Factories com una manera de presentar propostes que ajuden al sector a millorar la seva competitivitat. L’automatització i la robòtica, relata Íñigo, són els elements claus però destaca que n’hi ha de nous, com és la sostenibilitat, que comencen a tenir la seva importància per oferir productes “més atractius”. “Minimitzar l’empremta de carboni és un element de competitivitat i no un sobrecost”, conclou Íñigo.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.