Les Tres Xemeneies, Hub de Coneixement

L'edifici de les Tres Xemeneies entre Sant Adrià del Besòs i Badalona serà un Hub internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau. El Govern i els dos consistoris implicats estan impulsant una col·laboració publicoprivada per integrar empreses, projectes innovadors d'agregació,organitzacions i agents catalans, estatals i internacionals i projectes d'organismes multilaterals dedicats al desenvolupament sostenible, grups de recerca i universitats. Es vol que sigui un hub de transició energètica, canvi climàtic i desenvolupament sostenible que, precisament, s'ubicarà a l'edifici de les Tres Xemeneies i a la Nau de les Turbines.

El projecte s'emmarca en els àmbits prioritaris identificats per la Comissió Europea en el Pla Next Generation EU, per reconstruir l'economia europea després de la crisi de la COVID-19, i alhora, s'alinea amb el Pacte Nacional per a la Indústria i amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement. En aquest sentit, i després d'una reunió que han mantingut els alcaldes dels dos municipis, Joan Callau i Xavier Garcia Albiol, per començar a definir el projecte, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat que és un projecte molt important per Catalunya perquè ''permet aixecar la mirada del dia a dia que vivim de pandèmia econòmica, social i emocional''. Per Tremosa, ara és el moment de reivindicar el sector científicotecnològic ''que sempre hi serà més enllà de les crisi que puguin venir''. A més, Tremosa ha volgut destacat el consens entre administracions i organismes implicats en aquest projecte.

La remodelació de la zona està contemplada al Pla Director Urbanístic que ha elaborat el Departament de Territori i Sostenibilitat i que contribuirà també a dinamitzar aquesta àrea, una de les més afectades per la crisi social i econòmica generada per la COVID-19 i que encara arrossega seqüeles de l’anterior recessió econòmica. En concret, el PDU de la zona de la Barcelona Metropolitana Nord (Badalona i Sant Adrià) comprèn un espai de 32,5 hectàrees del front litoral, adjacent a la desembocadura del riu Besòs, on es troben els edificis de les Tres Xemeneies i la Nau de Turbines; els polígons industrials del Sot (Sant Adrià de Besòs), amb 25 hectàrees, i Sud (Badalona), amb 65 hectàrees.

El Hub del Coneixement del Barcelonès Nord facilitarà l’accés a formació en competències professionals relacionades amb la indústria 4.0 a joves i persones desocupades, aglutinarà emprenedors i talent al voltant dels tres ecosistemes de la regió (energia, enginyeries, salut i alimentació), i dignificarà el sector litoral amb criteris de biodiversitat i sostenibilitat, amb la finalitat de reduir les desigualtats i el risc d’exclusió social i posar les bases per a un nou model econòmic més sostenible i competitiu.

A banda del hub de transició energètica, canvi climàtic i desenvolupament sostenible, la zona pretén ser també el node central d'un ecosistema Internacional de la cohesió social i la pau a Barcelona, basat en un conjunt d'institucions ubicades a les instal·lacions de les Tres Xemeneies, juntament amb altres entitats, coordinades en xarxa, i ubicades a la Barcelona Metropolitana.

Per desenvolupar el projecte, els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs tenen previst signar a partir de mitjans de 2021 un conveni per fer cedir les instal·lacions de Companyia Auxiliar de Comerç i la indústria (CACI), un edifici industrial modernista d’uns 4.800 m2, rehabilitat parcialment, que es troba al front litoral del Passeig Marítim de Badalona, molt a prop de la Zona de les Tres Xemeneies. La cessió de l’espai permetrà desenvolupar de manera immediats el projecte funcional del Hub de Coneixement Barcelonès Nord, establir els acords amb actors internacionals participants o usuaris de les instal·lacions.

A les reunions que s’han dut a terme avui, tant als espais de les Tres Xemeneies a Sant Adrià del Besòs, com a l’antiga fàbrica de La CACI, a Badalona, hi ha assistit, a més del conseller Tremosa i els alcaldes dels dos municipis participants al projecte, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres; el director del Grup Internacional d’Experts (GIE) i redactor del projecte, Màrius Rubiralta, i representants de l’empresa Metrovacesa S.A., de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i del Departament de Territori i Sostenibilitat. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.