L'evolució del preu de l'energia elèctrica al tercer trimestre

La limitació del preu del gas per a la producció elèctrica, una mesura operativa des de mitjans de juny, continua fent efectes en el preu de l’energia elèctrica. Entre el juliol i el setembre d’enguany, aquest preu ha estat de 146,21 €/MWh. És un valor elevat respecte la tònica de les darreres dècades però per sota del que es va registrar el segon trimestre. Tot i això, el preu del gas natural ha estat, aquest tercer trimestre, de 138,25 €/MWh, una situació motivada pel risc de subministrament de gas natural a nivell europeu i per l’augment dels agents especulatius amb els mercats futurs. Tot això ha provocat que el preu hagi pujat considerablement respecte el trimestre anterior.

Són algunes de les conclusions de l’informe que elabora cada trimestre la consultora ONSEN amb membres de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya. Amb aquestes dades, es pot considerar que la situació esmentada segueix sent preocupant ja que, tal i com funciona el mecanisme de cassació del mercat elèctric, no es poden arribar a tenir uns preus d’electricitat raonables si els de gas segueixen sent tan desorbitats, tot i les mesures que actualment es troben aplicades per controlar aquest factor. De cara a aquest hivern, la previsió segueix sent pessimista per l’augment de la demanda de gas que es produeix durant els mesos freds.

A més, el preu dels drets d'emissió de CO₂ se situa als 80,04 €/tCO2, un valor alt considerant la forta caiguda que va experimentar al març de l'any passat. Des d’aquell moment, aquest valor pràcticament no ha fet res més que pujar, tot i que s’aprecia una lleugera disminució respecte el passat trimestre.

En resum, els preus d’electricitat han estat lleugerament inferiors als dels tres mesos anteriors. És un fet força anòmal veient el comportament dels últims dos anys, tot i que ambdós trimestres tanquen amb valors que segueixen sent elevats si es comparen amb el registre històric. Gran part del motiu de que les mesures del govern espanyol hagin estat insuficients són els preus obtinguts del mecanisme d’ajust, que han arribat a valors elevats, de fins a 400 €/MWh. Per que fa al gas, la inseguretat de subministrament que s’ha patit a Europa en els últims dos mesos, n’ha fet pujar el preu. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.