L’informe Euroconstruct preveu un creixement del 4,8% del sector de la construcció a Espanya

El sector de la construcció a Espanya creixerà un 4,8% segons les previsions de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), que és membre d’Euroconstruct, un grup d’anàlisi format per dinou instituts europeus. 

El sector de la construcció està format per quatre subsectors: l’edificació residencial, la no residencial, la rehabilitació i l’enginyeria civil. L’informe afirma que el creixement del sector es basa en el bon moment de l’edificació residencial, que s’espera que durant el 2018 creixi un 8%. Francisco Diéguez, director general de l’ITeC, ha destacat que l’augment previst per aquest any demostra la bona dinàmica del sector de la construcció, malgrat que encara s’està “bastant per sota del que consideraria una activitat raonable” per a Espanya. 

Creixement econòmic, baixos interessos i redistribució de la població són alguns dels factors que van propulsar el sector de la construcció durant l’any 2017 a Europa. L’informe assenyala que tots aniran perdent poder de tracció de manera progressiva i l’àmbit constructiu passarà a ritmes moderats de creixement (un 1,9% el 2019 i un 1,4% el 2020). Aquest nou escenari comportarà l’aparició d’altres factors, però, mentre arriba aquest canvi, els 19 països que formen part d’Euroconstruct es troben en fase de creixement de la producció del sector.

El mercat de l’any 2019 a Espanya

L’ITeC, en la seva anàlisi del sector, dibuixa un esbós del que serà l’any 2019. L’edificació de nova planta, que fins ara havia estat al capdavant del creixement, cedeix aquest paper a l’enginyeria civil. L’any 2018, s’espera no només una millora quantitativa dels ritmes de producció, sinó també una millora qualitativa. Però, tot i que l’enginyeria civil ha estat l’últim subsector a abandonar la zona negativa, aquest impuls extra anirà perdent pistonada. 

La previsió per a l’enginyeria civil manté que el creixement es concentra a l’any 2018 (4,8%), en un moment en què l’obra local es troba en el punt més àlgid. L’estudi descarta una recaiguda posterior, però el creixement serà modest l’any 2019 (2,5%) i l’any 2020 (2%). La incògnita, segons l’ITeC, és què passarà quan s’acabi l’obra promoguda per les eleccions. “Un motiu poderós per a l’escepticisme és que el gir expansiu dels pressupostos 2018 afegeix més dificultats per acomplir els compromisos de dèficit públic. Per altra banda, tampoc sembla haver-hi motius incontestables a curt termini per fer grans inversions aeroportuàries, portuàries ni en carreteres d’alta capacitat, més enllà de cobrir els dèficits de tractament d’aigües i acabar els trams de tren d’alta velocitat”, afirmen. 

La següent conferència d’Euroconstruct està programada per als dies 22 i 23 de novembre a París, organitzada per BIPE, el membre francès del grup. Els experts dels dinou països de la xarxa presentaran conclusions relatives al seguiment de la marxa del sector, juntament amb les previsions fins a l’any 2021. El programa definitiu es donarà a conèixer a www.euroconstruct.org

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.