L’Institut de Ciències Fototòniques dirigirà dos projectes de la Comissió Europea sobre física quàntica

L’Institut de Ciències Fototòniques (ICFO) és l’únic centre espanyol escollit per dirigir dos projectes de la Comissió Europea, que comptaran amb 1.000 milions d’euros per tal de desenvolupar-los al llarg dels pròxims 10 anys. Els dos projectes són uns dels 20 que han rebut finançament a través del Quantum Flagship, que té com a objectiu traslladar els resultats de les investigacions dels laboratoris a aplicacions comercials, i han estat seleccionats entre les 140 candidatures que es van presentar. A més, el centre català participarà com auxiliar en el 35% de les iniciatives dirigides per investigadors d’altres països.

El projecte CiViQ és uns dels subvencionats i se centrarà en adaptar la criptografia de les xarxes de comunicacions actuals a l’aparició dels ordinadors quàntics. Amb l’arribada d’aquestes computadores conseguiran una capacitat de processament superior als actuals i seran capaços de trencar les proteccions actuals, segons afirmen els experts. El projecte treballarà per incorporar el xifrat quàntic en les telecomunicacions i així fer-les més segures. Volen aconseguir que siguin, a més, flexibles, adaptables, de baix cost i que puguin, a la vegada, ser integrades en les xarxes de telecomunicacions existents. El projecte tindrà socis com Telefónica, Orange o Deutsche Telekom. 

 

El grafè i els materials 2D

L’altre projecte que coordinarà l’ICFO s’anomena 2D·SIPC, en aquest es busquen materials en dues dimensions per desenvolupar components quàntics. Un dels materials amb més protagonisme serà el grafé, que consisteix en una làmina de grafit d’un àtom de grossor. Aquest i altres materials de dues dimensions tenen propietats molt diverses. Una de les aplicacions més innovadores consisteix en apilar el matetial per capes en els dispositius per obtenir una àmplia gamma de qualitats òptiques. Una altra particularitat que impulsa l’estudi d’aquests materials és la seva capacitat per miniaturitzar-los en forma de circuits electrònics que superen els límits físics de les tecnologies disponibles actualment. 

També es podrien aplicar a circuits fotònics quàntics, en els que es produeix emissió i detecció de fotons individuals. Aquests materials 2D permeten superar les incompatibilitats que s’hi presenten ara. El coordinador del projecte 2D·SIPC i investigador de l’ICFO, Dimitri Efetov, explica que “els recents avenços en la creació d’emissors i detectors de fotons individuals, combinats amb la seva facilitat d’integració en xips fotònics, obren possibilitats completament noves i disruptives per a la construcció de xarxes quàntiques escalables, clau per desenvolupar l’internet quàntic”. 

 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.