L'IOT 2024 destaca l'evolució de la ciberseguretat catalana

En els darrers cinc anys, segons un estudi de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i ACCIÓ, ha crescut un 50% el nombre d'empreses que s'hi dediquen al sector de la ciberseguretat a Catalunya. Aquesta es consolida com un pol d'atracció i es troba entre les cinc regions d'Europa que capten més inversió estrangera en aquest àmbit. L'informe alerta de l'augment de l'ús de la IA amb finalitats malicioses.

Segons dades del 2022, el sector genera un volum de negoci de 1.200 milions d'euros, un 16% més que l'any anterior i la xifra històrica més alta. És una de les principals conclusions de l'informe anual 'La ciberseguretat a Catalunya', elaborat pel Govern a través de l'Agència i ACCIÓ, segons el qual el territori català es consolida com una de les regions capdavanteres a Europa en aquest àmbit.

L'estudi s'ha presentat aquesta setmana en el marc del congrés IOT Solutions World Congress al recinte Fira de Barcelona a Gran Via, i subratlla el creixement de la ciberseguretat a Catalunya. Així, apunta que actualment està format per 516 empreses catalanes, un augment del 50% en els darrers cinc anys, que generen 9.458 llocs de treball qualificats.

La gran majoria de les empreses que es dediquen a la ciberseguretat a Catalunya són petites i mitjanes (85,3%) i un 27,5% exporta els seus serveis. Pel que fa a la facturació per empresa, un 54,5% supera el milió d'euros i un 24,2% registra més de 10 milions d'euros anuals.

A més, l'estudi revela que Catalunya és la tercera regió de la Unió Europea que ha captat més projectes d'inversió estrangera el 2023, en l'àmbit del posicionament internacional. S'han atret en total més de 66 milions d'euros que han suposat la creació de 400 nous llocs de treball. Destaquen inversions de multinacionals com T-Systems, getronics o aDvens.

L'estudi subratlla la presència a Catalunya d'una dotzena d'estudis de grau, màster i postgrau especialitzats en la ciberseguretat, a banda de les grans multinacionals, així com una cinquantena d'estudis de formació professional. També destaca l'existència de centres tecnològics i instituts de recerca de primer nivell com i2CatEurecat, el Centre de Visió per Computació (CVC), el Barcelona Supercomputing Center (BSC) o el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya.


IOT SWC 2024, innovació, xips i ciberseguretat

IOT Solutions World Congress, el principal esdeveniment internacional sobre la transformació de la indústria a través de tecnologies innovadores, ha tancat la seva vuitena edició, després de tres dies al recinte de Gran Via, amb 377 empreses expositores, 98 conferències i sessions, i més de 150 experts. El saló ha reforçat la seva posició com a plataforma de referència per a la transformació digital de tots els sectors industrials. S'han presentat les últimes innovacions industrials desenvolupades a través de tecnologies disruptives com l'internet de les coses, els bessons digitals, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada i virtual i la connectivitat 5G, oferint a les empreses noves eines i estratègies per superar els seus reptes de futur.

Marc Tarragó, director de l'IOT, ha assenyalat que "durant tres dies IOTSWC ha estat un aparador excepcional de les solucions i tecnologies que estan remodelant el panorama industrial. Els visitants han pogut descobrir que la digitalització pot portar les seves empreses i negocis més enllà, mentre que els experts i expositors han proporcionat un full de ruta precís de com aconseguir-ho".

Els semiconductors també han estat protagonistes a IOT SWC. El seu paper clau en una societat cada cop més digitalitzada ha tingut la seva correspondència en una àrea dedicada dins del saló. L'esdeveniment s'ha celebrat conjuntament amb la cinquena edició del Barcelona Cybersecurity Congress, organitzat per Fira de Barcelona i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que ha posat de relleu la importància de la ciberseguretat en un món connectat i ha comptat amb empreses com Anomaly, Cloudflare, Crowdstrike, Forcepoint, Fortinet, ManageEngine, Palo Alto Networks, Sentinel One, SoSafe, Telefónica Tech o Threatlocker.

Les pròximes edicions d'IOT Solutions World Congress i Barcelona Cybersecurity Congress tindran lloc del 13 al 15 de maig de 2025 al recinte Gran Via de Fira de Barcelona

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.