Lluís Torner, Premi Nacional d'Investigació 2016

El físic i director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha rebut la distinció que concedeix el Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)  per la seva "sòlida trajectòria com a líder d'equips i gestor de recerca d'excel·lència". El guardó, dotat amb 40.000 euros, també ha reconegut "la investigació pionera en fotònica de Torner, reconeguda mundialment".

El Premi Nacional d'Investigació reconeix l'estudiós que hagi contribuït recentment i de manera internacionalment significativa a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals.

Un referència internacional

Lluís Torner és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, metge, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i director de l'ICFO, entitat que va fundar l’any 2002. La fotònica és la disciplina científica que estudia la generació, el control, la detecció i l'aprofitament pràctic de les ones i partícules de llum o fotons, de la qual Torner és un especialista que, segons el jurat, ha convertit l'ICFO "en un centre de referència global en recerca de frontera en fotònica i en les seves nombroses aplicacions en biomedicina, energies renovables, nanotecnologia, grafè, tecnologies quàntiques i tecnologies de la informació ".

La resta de premiats

La Generalitat i la FCRI també han atorgat el Premi Nacional d'Investigació al Talent Jove, dotat amb 10.000 euros, a Samuel Sánchez Ordóñez, professor d'investigació de l’ICREA, i a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) per la contribució en el desenvolupament de nanomotors i nanorobots autopropulsats, enginys capaços de materialitzar, entre d'altres, aplicacions mèdiques com l'adreçament i alliberament de fàrmacs, i mediambientals, com la lluita contra aigües contaminades.

El Premi Nacional de Mecenatge Científic ha estat per a la Fundació la Caixa i el Premi Nacional al Partenariat Públic-Privat en Recerca i Innovació per al Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua). Finalment, el programa "Dinàmiks" de Televisió de Catalunya, presentat pel físic i divulgador Dani Jiménez, ha estat distingit en la categoria de Comunicació Científica.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.