L'Observatori del Risc 2015 analitza les infraestructures d'un possible estat català

Un hipotètic nou estat català haurà de crear i gestionar una xarxa d'infraestructures nova. Aquesta és la principal conclusió extreta de la presentació de l'informe 2015 de l'Observatori del Risc. L'IDES (Institut d'Estudis de la Seguretat) és l'autor de la investigació Enginyeria i seguretat a la Catalunya del futur. Riscos i oportunitats d'un estat, que s'ha donat a conèixer a la seu barcelonina del COEIC.

Barcelona, 25 de novembre de 2015 - Aquest Informe 2015 de l’Observatori del Risc ha comptat amb la presència de diverses personalitats i alts càrrecs catalans: el secretari d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Pere Torres; la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Domènech; i la directora de l’Institut Català d’Energia, Mercè Rius.

Els informes anuals de l’Observatori del Risc han estat un dels elements claus de l’IDES per assolir el seu objectiu fundacional: crear una cultura de seguretat en el nostre territori. Jordi Guix, degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, ha valorat molt positivament els 18 anys d'existència de l'IDES i ha resaltat que l'esmentat informe, amb un sentit crític, “vol posar de manifest els riscos que hi ha de manera creixent en la nostra societat”. Miquel Darnés, degà del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, ha destacat que l'estudi de l'Observatori del Risc “és el més visible de la Fundació i ja va ser creat fa 15 anys, amb la voluntat d'observar, mesurar, analitzar i prospectar un conjunt de riscos que acompanyen el desenvolupament d'un país com Catalunya”.

Pere Torres, secretari d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, ha presidit l’acte i ha llançat una reflexió: "Quin és el principal risc de fer un estat nou? Jo diria que només volguem fer un estat nou. En realitat el gran repte que tenim per davant és fer un país nou en un estat nou. Fer un país nou és relativament fàcil. Fer un país és molt complicat". Entre altres aspectes, Torres ha posat l'èmfasi en com construir una economia circular amb baixa emissió de carboni que respecti el medi ambient. “D'aquests temes hem de passar de la retòrica a la realitat”. Sobre les telecomunicacions, “es podrà crear un model dintre del marc europeu que mantingui uns preus competitius?”, es pregunta Torres. Finalment, per Pere Torres “el gran risc i el gran repte és que el capital humà que té el país tingui, per totes les qüestions relatives a construir un país nou, capacitat, convicció i, sobretot , dedicació. Pensar els problemes i trobar les solucions”.

De les intervencions per explicar els continguts del segon volum de l'Observatori del Risc h'ha destacat la d'Eugenia Doménech, directora del Servei Català de Trànsit.  Doménech ha assegurat que “els reptes i les oportunitats del trànsit a Catalunya passen per saber quin model volem i com podem aconseguir-ho. El nostre objectiu, en consonància amb la Unió Europea, és aconseguir 0 víctimes i assolir un país amb un trànsit segur, sostenible i viable. És el model que volem".

Mercè Rius, directora de l'Institut Català d'Energia, ha explicat el model energètic que podria tenir una Catalunya independent basant-se en el Pla Nacional per a la Transició Energètica. Aquesta proposta energètica passa, entre d'altres objectius, per “garantir els drets energètics bàsics dels ciutadans i consumidors i la seva participació en la presa de decisions”.  S'aconseguiria mitjançant l'ús de fonts d'energies “100% renovables a llarg termini assolint una economia no dependent dels combustibles fòssils a l'horitzó 2050”.

TEXT: ALBERT LÓPEZ // FOTOGRAFIA: ALBERT LÓPEZ

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.