L'STEM Women Congress reuneix més de 200 dones per crear el primer pla d'acció conjunt

El passat divendres 15 de novembre va celebrar-se la primera edició de l’STEM Women Congress, a l’Espai BITal, a l’Hospitalet de Llobregat. El congrés va reunir més de 200 dones vinculades als àmbits STEM amb l’objectiu de crear el primer pla d’acció conjunt que monitora les iniciatives STEM que es duen a terme des de l’àmbit privat i públic.

L’STEM Women Congress va celebrar-se amb un objectiu molt clar: pal·liar la situació de desigualtat que viuen les dones als àmbits de les ciències, les tecnologies, les enginyeries i les matemàtiques. Les nenes i noies que estudien aquestes disciplines, així com les dones que treballen en aquests camps, són una clara minoria respecte els homes. Un dels motius pels quals es dona aquesta situació és que els prejudicis, les normes socials i les expectatives limiten la qualitat de l’educació i de les assignatures vinculades amb les STEM de moltes nenes, noies i dones, fet que condiciona els estudis i les feines posteriors.

Una jornada de ponències, debats i solucions

El congrés va comptar amb la presència i les ponències de diferents dones i homes vinculats als sectors STEM, com Susanna Carmona, directora general de La Mútua dels Enginyers; Eli Abad, sòcia i membre del consell a Between Technology; José Mariano López, fundador i CEO de l’empresa Zero2Infinity; Vanessa Estorach, Directora de Màrqueting Digital per a Canals i Plataformes, Estratègies i Cofundadora de Women In Mobile; Gina Tost, periodista o Clara Lapiedra, CEO de Marlin Capital Partners i Fundadora de la comunitat wompreneur.com, entre d’altres. El Col·legi i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya també va col·laborar amb el congrés. 

Durant la jornada, es va fer un diagnòstic de la situació, arribant a la conclusió que els sectors STEM són clau per a la competitivitat de les economies, i que les dones són imprescindibles en aquest nou sistema productiu basat en el coneixement. Les dones són les que més pateixen la precarietat laboral, ja que presenten taxes d’atur més altes, ocupen el 74% de les feines a temps parcial i pateixen més la temporalitat (signen el 62% dels contractes fixes discontinus).

Un altre fet que crida l’atenció és la falta de referents femenins a les branques professionals de les STEM. Aquesta falta de referents implica que moltes nenes i noies no es veuen representades en aquests àmbits i, en conseqüència, acaben desinteressant-se per ells.

Dues eines gratuïtes per trobar referents

Per tal de frenar aquesta problemàtica, durant el congrés es va presentar un directori en línia en el qual es poden monitorar totes les iniciatives i associacions que existeixen de dones STEM tant en l’àmbit català i nacional com mundial. També es va presentar un buscador de dones STEM, que podrà consultar-se a la mateixa pàgina web. Aquestes dues eines, de consulta gratuïta, s’han creat després de detectar la falta de referents femenins a les branques professionals esmentades, i amb l’objectiu que nenes, noies i dones puguin trobar referents que les ajudin a tirar endavant els seus somnis, a més de ser un canal per donar veu a projectes emergents i que necessitin suport per al seu desenvolupament.

STEM Stars, impulsora de l’esdeveniment, va fundar-se amb la intenció de divulgar la ciència, així com convertir-se en un agent dinamitzador i vertebrador d’iniciatives que donin visibilitat als àmbits STEM. La seva motivació és que les dones tinguin les mateixes oportunitats que els homes en els àmbits acadèmics i laborals.

Per aquest motiu, durant el congrés va anunciar-se que a la segona edició de l’STEM Women Congress es presentarà un quadre on es recolliran dades sobre les “power positions”, és a dir, els càrrecs de poder. L’objectiu és que els professionals dels sectors, i els que en poc temps ho seran, comparteixin coneixement, creant un ecosistema professional disruptiu que potenciï les capacitats i qualitats dels més joves.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.