'LUCID', el coet català admès a la competició més prestigiosa del món

Arribar a l'espai és el somni de molts estudiants d'enginyeria i, especialment, dels d'aeroespacials. Per als joves catalans competir amb els equips de les universitats més prestigioses del món en el desenvolupament de tecnologia aeroespacial pot semblar un objectiu difícil d'assolir però nou estudiants de la UPC han demostrat el contrari. Alumnes de l'ESEIAAT han fet història amb un coet estratosfèric, nomenat LUCID, que ha estat admès per participar en l'Spaceport Amèrica Cup, la competició anual de coets universitaris més important del món, que tindrà lloc del 17 al 22 de juny a Nou Mèxic. És el primer equip nacional que ha aconseguit aquesta fita.

L'equip d'estudiants, membres de la Cosmic Research de la UPC a Terrassa, han construït i dissenyat íntegrament aquest coet estratosfèric que ha estat admès per competir el mes de juny a la prestigiosa Spaceport America Cup, organitzada per l'Experimental Sounding Rocket Association (ESRA). L'equip català competirà amb equips d'universitats com Embry-Riddle, Princeton, Stanford, California Berkley, Texas i Melbourne.

LUCID, amb 40 kg de massa, més de 3 metres de longitud i un diàmetre exterior de 152,4 mm, vola a una velocitat màxima de més de 2000 km/h, amb possibilitats d'arribar als 9 km d'altitud, la categoria màxima. Estem parlant d'un coet supersònic, suborbital, estabilitzat per 4 aletes i amb capacitat per transportar una càrrega útil de 4 kg en forma de CubeSat de 3U.

Fa servir un motor comercial de combustible sòlid per propulsar-se. L'estructura del coet és monocasc, fabricada majoritàriament amb fibra de carboni, excepte el mòdul de l'electrònica i l'ogiva, que s'han dissenyat especialment per a vols supersònics, amb punta d'alumini i fibra de vidre per oferir un compartiment radiotransparent.

Lucid 2

 

Cosmic Research també ha desenvolupat l'aviònica que integra el coet, la qual permet a l'equip enviar en temps real les dades de posició, velocitat i acceleració dels múltiples sensors d'a bord a l'estació de terra. A més, activa el sistema de recuperació i permet a l'equip localitzar el coet un cop ha aterrat mitjançant dos paracaigudes.

La càrrega útil, en forma de CubeSat de 3U, que transportarà el coet no serà alliberada en vol, sinó que serà recuperada quan arribi a terra. D'aquesta manera, l'equip de Cosmic Research posa a disposició d'universitats, instituts i centres de recerca d'un espai per poder dur a terme experiments en condicions de microgravetat o hipergravetat.

Aquesta càrrega estarà composta per un CubeSat que integra un experiment de lectura de gasos del grup Forat Engineering de l'institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, un envàs de ginebra de la marca Outer Gin, una ginebra pensada per fer a l'espai i un CubeSat d'1U dissenyat per Cosmic Research, la qual incorpora una càmera per extreure imatges del vol.

Alba Badia, coordinadora de Cosmic Research i estudiant del màster universitari en Enginyeria Industrial a l'ESEIAAT, ha explicat que la missió "és una fita més en la nostra trajectòria". "El repte era ser admesos a la Spaceport America Cup i competir amb les millors universitats del món per poder arribar més amunt, i ho hem aconseguit" ha afegit Badia. L'aparell serà llançat des del primer port de llançament de coets comercial del món, que ara mateix fan servir les empreses Virgin Galactic i Blue Origin.

L'equip ha batejat el seu dispositiu en honor a Shannon Lucid, bioquímica i astronauta nord-americana que ha volat amb la NASA cinc cops i que durant la seva darrera missió va trencar rècords aguantant a l'espai fins a 188 dies. També va ser la cap científica de la NASA a la dècada dels 2000.

L'Spaceport Amèrica Cup és el congrés i la competència del seu estil més rellevant en l'àmbit internacional, on participen més de 1.700 estudiants. L'any passat van competir 158 equips, dels quals 80 eren nord-americans i 78 d'altres països.

L'activitat de Cosmic Research

L'associació Cosmic Research de l'ESEIAAT a la UPC ha llançat 40 coets i més de cent minisatèl·lits 'CanSat' des que es va fundar l'any 2016. Gràcies al talent dels seus membres ha esdevingut l'associació universitària de coets més activa i prolífica del país.

L'equip Cosmic Research que participarà en la Spaceport America Cup està integrat per la coordinadora Alba Badia, Abimael Campillo Simón, Antonio Estrela Zolochevsky, Arnau Pena Sapena, Aleix Ribas Torras, Sergi Pena Sapena, Javier Salmerón Rodríguez, Pablo Torres Rubio i Alfred Valentín Bárez.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.