Maciej Lewenstein i Jelena Radjenović, Premis Nacionals de Recerca 2021

El físic teòric Maciej Lewenstein ha guanyat el Premi Nacional de Recerca 2021 que atorga la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Lewenstein, d’origen polonès, és professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), on dirigeix el grup de recerca en Teoria de l’Òptica Quàntica.

El Premi Nacional de Recerca, que arriba a la seva 32a edició, reconeix l’investigador que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. A més del reconeixement, el guardó té una dotació de 40.000 euros.

En el cas de Lewenstein, que treballa a l’ICFO des de 2005, se li concedeix el premi per la seva àmplia i diversa recerca durant quaranta anys en física teòrica i la seva aplicació en àrees com ara la física atòmica de la matèria ultrafreda i l’òptica quàntica. Destaquen els seus descobriments d’excepcional impacte en branques del coneixement tan diverses com per exemple les matemàtiques, la neurofisiologia, la biofotònica, la biofísica, les ciències cognitives i la psicologia social, entre molts d’altres àmbits. També resulta especialment notòria la tasca de Lewenstein en la visualització exterior de la recerca catalana, tot estimulant nombroses col·laboracions entre investigadors del país i grups de física de tot el món.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat a Jelena Radjenović, professora d’investigació ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) de Girona, en la categoria de Talent Jove. Radjenović nascuda a Belgrad, està especialitzada en el desenvolupament d’elèctrodes nanoestructurats d’esponja de grafè de baix cost pel tractament de l’aigua. Aquests elements permeten, per primera vegada, un tractament electroquímic energèticament eficient dels contaminants persistents de l’aigua, eliminant del seu cicle els productes químics persistents, tòxics i cancerígens.

A banda del reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, els Premis Nacionals de Recerca també reconeixen la tasca important que fan mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica. Enguany, els guardonats en aquestes categories són els següents:

  • La Fundació Banc Sabadell (FBS), pel seu impuls, des de 1994, de la ciència multidisciplinària amb el finançament de projectes de recerca i talent científic i el foment de la formació i la divulgació científica, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic.

  • El Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), pel projecte Som investigadores, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica, per l’ús del superordinador MareNostrum 4 per fer atractives les matèries STEM per a l’alumnat de cicle mitjà d’educació primària, amb especial èmfasi en les nenes, tot contribuint a reduir la bretxa de gènere en aquest camp.

  • El Centre de Visió per Computador (CVC) i Intel Intelligent Systems Lab pel desenvolupament conjunt del simulador de codi obert sense ànim de lucre CARLA, per a sistemes de conducció autònoma urbana, ha rebut el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I.

  • L’IRB Barcelona i ICREA han estat guardonats amb el Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica per la formació de l’spin-off Ona Therapeutics, que investiga i desenvolupa noves teràpies contra la metàstasi tumoral.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.