Matemifasol

Pitàgores deia que “la música és una matemàtica en moviment”. Claude Debussy havia afirmat que “les matemàtiques són la base de la música”. La música i les matemàtiques tenen moltes similituds i han estat estudiades al llarg de la història de la humanitat: estudien objectes abstractes, tenen estructures complexes, regles de manipulació, notació definida i són precises en els resultats. Per treballar-les cal pràctica, creativitat i una ment analítica. La relació, doncs, és evident. Les matemàtiques estan presents a tots els aspectes de la música.

Explicar aquesta relació, aprofundir-hi i viatjar en tot aquest univers és l’objectiu de ‘Matemifasol’, un viatge històric per totes dues disciplines en forma d’exposició que es podrà visitar a partir d’aquest dimecres al Cosmocaixa de Barcelona. S’estructura en set àmbits, com les notes de l’escala diatònica, i els continguts ajuden a entendre per què l’ordre, la regularitat i la proporció alimenten la música i per què l’emoció, el sentiment i l’afecte nodreixen els nombres.

subscriu-te

 

La mostra també incideix en el poder guaridor que hi ha darrere les notes musicals i com les neurociències estudien els beneficis que produeix en persones amb patologies i trastorns diversos.

Concert inaugural de Laura Farré i Alba G. Corral

‘Matemifasol’ s’inaugura la setmana vinent – de fet, es presenta a la premsa el mateix dimecres – i es podrà veure fins el gener de 2025 i combinar la visita amb diferents activitats complementàries com la visita guiada o tallers infantils. Aquest mateix dimecres té lloc la primera, a les 19h de la tarda. Amb ‘Del caos al cosmos’, la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada oferirà un recital acompanyada de les creacions de l’enginyeria i artista visual Alba G. Corral, coneguda per integrar codificació i elaboració en col·laboració amb músics en temps real. L’Alba ha treballat en la creació d’art utilitzant software reactiu en format directe, vídeo, mitjans digitals i instal·lacions. Corral ha estat, precisament, una de les artistes i enginyeres convidades a la Diada dels Enginyers 2024.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.