Menys residus tèxtils i més recollida selectiva

El 2024 Catalunya hauria d’haver reduït entre un 5 i un 10% la generació de residus tèxtils; assolir entre el 25 i el 30% en la recollida selectiva i incrementar el percentatge de valorització material de la part recollida selectivament. Entre el 55 i el 60% s’haurà de destinar a la preparació per a la reutilització i, entre el 0 i el 50%, al reciclatge dels residus tèxtils.

Aquests són els compromisos que assumeixen les 55 organitzacions i entitats signants del Pacte per a la Moda Circular, un acord per afavorir la transformació urgent i necessària del sector tèxtil. El pacte té una vocació global i determina objectius per a cada segment de la cadena tèxtil. Així, per exemple, en l’àmbit de la fabricació, busca incrementar la durabilitat dels productes i el percentatge de material reciclat incorporat als teixits, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficient, entre altres mesures d’escalatge i innovació. Per assolir aquests reptes, s’està treballant en la definició de projectes pilot en alguns territoris per impulsar la recollida de la roba de segona mà i la seva reutilització, així com per millorar els sistemes de recollida selectiva de residus tèxtils i el desenvolupament de la indústria local de reciclatge tèxtil.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha destacat, durant la presentació de l’acord aquest dimarts, que és aquest és fruit d’un “ampli procés de diàleg i consens amb tot el sector” com a “pas decidit i valent” per transformar el sector tèxtil cap a la circularitat. Per Jordà, aquest és un sector és una baula imprescindible per la transformació verda que impulsa el Govern de Catalunya.  

Per la seva banda, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, ha recalcat que les empreses que s’adhereixen al Pacte s’estan avançant a moltes obligacions que s’acosten per al sector tèxtil, com ara les que es preveuen en l’avantprojecte de llei de prevenció i gestió de residus i d’ús eficient dels recursos a Catalunya. Per això, Peraire ha afegit que “les entitats, empreses i administracions signants som capdavanteres d’un canvi necessàriament immediat”.

Avançant-se a la nova llei 

L’avantprojecte de llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya, que iniciarà el procés de participació pública el proper mes de juliol, inclou objectius i mesures concrets per als residus tèxtils. Per a l'any 2025, fixa una reducció a tot el país del 10% d’aquests residus, respecte al generat al 2019, i d’un 25% per al 2030. Per aconseguir-ho, es plantegen mesures per fomentar la recollida selectiva i la seva reutilització, com ara l’obligació d’incorporar un lineal, o corner, de tèxtil de segona mà en superfícies comercials superiors als 1.200 metres quadrats. El procés de socialització de l’avantprojecte de llei s’inicia amb la voluntat que el text final incorpori aportacions d’entitats i ciutadania de manera àmplia, i que el Govern el pugui aprovar el 2023.

31 agents impulsors han estat treballant al costat de la Generalitat de Catalunya i d’altres organitzacions per definir les bases d’aquest acord. Fins al moment, l’han signat 55 entitats i empreses però queda obert per a més adhesions. Prodcutors com Mango, Pronovias o Míriam Ponsa, gestors del tèxtil com Solidança, Roba Amiga i Humana o la patronal Pimec són alguna de les entitats signants. Aquesta iniciativa sectorial és una de les accions pilot d’economia circular triades per la Unió Europea dins del projecte Interreg Europe CircE pel seu caire innovador i el seu potencial de replicabilitat en altres territoris.

El tèxtil, un problema global

El sector del tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món, amb un enorme impacte ambiental i climàtic, Si bé es venen 100.000 milions de peces de roba cada any, es reciclen menys de l’1% dels residus que genera aquest producte. A Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un total de 140.000 tones/any, que van a parar als abocadors, o bé s’incineren. De la part que es recull de forma selectiva, la meitat es prepara per reutilitzar i el 40% es recicla.

De fet, aquests residus s’han convertit en un problema global. En els darrers 15 anys s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món, mentre que la seva vida útil s’ha reduït prop d’un 20%. Per contra, la reutilització i el reciclatge no s’han incrementat al mateix ritme, en gran mesura perquè els productes tèxtils no acostumen a estar dissenyats per a aquest fi. A més, després de l'alimentació, l'habitatge i el transport, el consum global de productes tèxtils és el quart demandant més gran de matèries primeres i d’aigua, i el cinquè emissor de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH).

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.