Mesures per evitar “una crisi industrial i una inflació desbocada”

Després que el sector industrial alertés de les conseqüències per a les empreses que està tenint l’increment dels preus energètics, sobretot el del gas natural, Enginyers Industrials de Catalunya demana al govern de l’estat la implantació de mesures urgents “per evitar una crisi industrial i una inflació desbocada”.

El president de la comissió, Josep Maria Montagut, explica que des d’Enginyers Industrials de Catalunya es proposa “una transició per salvar uns increments que a curt termini poden ser una catàstrofe per a moltes pimes i petites comercialitzadores energètiques”. La comissió admet que el ‘pla de xoc’ -el RDL 17/2021- aprovat per l’executiu espanyol “s’ha centrat únicament en mitigar l’impacte de la factura elèctrica als consumidors domèstics” però que, en canvi, no s'ha tingut en compte “l'efecte dels preus del gas natural i de l’electricitat a la indústria”.

Tal com es va exposar en la jornada ‘L’efecte del preu de l’energia en la indústria’, el 60% del consum del gas natural es fa a la indústria. Aquest mes d’octubre passat, s’ha començat a notar una reducció del consum industrial de gas natural un 8% i del consum elèctric un 1,7%, cosa que fa pensar, segons Montagut, que “la reducció de l’activitat industrial s’està generalitzant”.

Per aquest motiu, la Comissió proposa:

  • Rebaixar transitòriament la fiscalitat d’hidrocarburs
  • Aplicar mesures transitòries i excepcional sobre els drets d’emissió de CO2 als cicles combinats, per reduir el preu spot del mercat elèctric.
  • Fomentar els mercats a llarg termini d’energia (possible indexació del PVPC).
  • Agilitzar l’autoconsum industrial, amb mesures regulatòries d’exempció de tràmits.
  • Refinançar el deute del dèficit del sistema elèctric més enllà del 2028 per reduir les anualitats del sistema al 50%.
  • Mesures fiscals, crèdits ICO per facilitar la liquiditat de les empreses industrials afectades per l’augment de costos energètics sobrevinguts, que els permeti absorbir a llarg termini el xoc de costos transitori. Sobre la industria planeja un increment de costos energètics desorbitat que pot provocar una delicada situació financera a les empreses.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.