Multiplicació de la connectivitat

Avui dia, costa d’imaginar un món sense xarxes. Sense cobertura de telefonia mòbil. Sense possibilitat d’estar connectat amb el món. El wifi, a casa, és tant o més vital que els subministres de llum, gas o aigua. De fet, la paraula clau és connectivitat i prescindir-ne, la propera dècada, seria aturar en sec el progrés tecnològic i la concepció del món tal com el coneixem. 

El concepte smart (intel·ligent), ja sigui en telèfons, dispositius, empreses i grans concentracions urbanes no té cap sentit sense la cinquena generació de tecnologies de telefonia mòbil. La intel·ligència és producte de la interconnexió continuada de dades d’anada i tornada entre infi nits emissors i receptors. Una teranyina invisible que cada cop necessita més ample de banda. Actualment, el 4G permet velocitats de fins a 30 megabytes per segon. El salt al 5G permetrà accelerar la fibra òptica fins a 100 megabits per segon.

Aquesta amplitud ha de permetre un desenvolupament vertiginós de la indústria 4.0 i els sistemes sensoritzats i monitoritzats tant en plantes industrials com en trames urbanes. Projectes i sistemes basats en l’internet de les coses i la possibilitat de dotar qualsevol objecte o persona amb un sistema d’emissió i recepció de dades ininterromput. Aquesta idea es desplega, del tot, en totes les iniciatives relacionades amb el vehicle autònom i la possibilitat de fer-lo circular sense pràcticament cap intervenció humana.

El màxim escull que han de superar totes aquestes tecnologies s’anomena latència, el temps que passa des que s’envia la informació fins a la recepció. Un microtall de connexió —de 20-30 mil·lisegons en el cas del 4G— que seria fatal, per exemple, en el cas d’un vehicle que circulés sol equipat amb una tecnologia de detecció, mitjançant sensors de tot el que l’envolta. El 5G el reduirà a tan sols 1 mil·lisegon, és a dir, la transmissió serà instantània. A partir del 2020, començarà a expandir-se per anar fent possibles totes les tecnologies que la consideren clau per tirar endavant. El 2026 n’està previst el desplegament total.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.