Nanoesferes amb capacitat per a transportar ions amb càrrega negativa mitjançant la membrana cel·lular

Es tracta de molècules molt habituals en la naturalesa, ja que molts processos biològics estan regulats per ions: actors moleculars tan protagonistes com l'ADN i l’ARN. Els àcids nucleics que emmagatzemen i transmeten la informació genètica són llargs polímers aniònics amb una elevada càrrega negativa.

Existeixen altres tipus d'anions inorgànics en els fluids extracel·lulars –com el clorur, el carbonat o el fosfat-, en què la seva desregularització està associada a malalties com la fibrosi quística o la mineralització òssia. Per aquesta raó, l'aproximació dels químics a aquest tipus de trastorns es basa en el desenvolupament de mètodes de síntesi que permetin en primer lloc el reconeixement selectiu d'un determinat tipus d'ió, per posteriorment abordar el seu transport des de l'interior de les cèl·lules, amb l'objectiu de controlar tant el seu flux com la seva concentració.

Recentment, la revista Angewandte Chemie -una de les de major impacte en l'àmbit de la química a nivell mundial- ha destacat a Hot Paper com un treball realitzat per investigadors del CiQUS que descriu un nou procés de reconeixement d'anions inorgànics -com són els clorurs o carbonats-, utilitzant per a això petits pèptids cíclics.

Aquest procés es produeix com a conseqüència de la unió de tots dos components (els anions i els pèptids cíclics), que s'associen per donar lloc a unes petites esferes de grandària nanomètrica amb noves propietats. Els anions s’integren en l'estructura d'aquestes nanoesferes, aconseguint travessar les membranes cel·lulars de forma eficient i facilitant així el trànsit dels ions d'un costat a l'altre de la membrana.

D'altra banda, el caràcter peptídic d'aquestes esferes i l’adaptabilitat de la seva formació les fa especialment atractives de cara a la seva possible utilització en processos biològics, com aquells en els quals sigui necessari interferir regulant de forma precisa el flux dels anions.

El treball, realitzat pels investigadors del CiQUS Nuria Rodríguez Vázquez i el Dr. Manuel Amorín en col·laboració amb el Dr. Ignacio Alfonso (IQAC-CSIC), ha comptat amb la coordinació del Professor de la USC Juan Granja, Investigador Principal del centre.

TEXT: REDACCIÓ // FOTOGRAFIA: CiQUS

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.