Newbits, un pas endavant en la implantació dels serveis de Sistemes de Transport Intel·ligents

La Comissió Europea considera important el paper dels Sistemes de Transport Intel·ligents (ITS, de l'anglès Intelligent Transport Systems) per millorar l'eficiència i seguretat del transport amb un menor impacte. No obstant això, hi ha una manca de models de negoci robustos i innovadors per als serveis ITS, com ara els sistemes de seguretat i monitorització del trànsit integrats en el propi vehicle.

Per potenciar el desenvolupament de models empresarials innovadors i polítiques incentivadores eficaces, es requereix un millor coneixement dels factors que afecten la implantació dels serveis de Sistemes de Transport Intel·ligents. El projecte Newbits, New Business Models for ITS, finançat en la convocatòria europea H2020, pretén contribuir a aquesta millora de la comprensió mitjançant la identificació i avaluació dels obstacles i dels facilitadors per a la implantació d'aquests serveis. A més, explora l'impacte de factors externs i tendències sobre la importància dels futurs obstacles i facilitadors.

La publicació de l'entregable D 2.2: Assessment of main barriers and key performance indicators (KPIs) for the implementation of ITS services ha fet possible una comprensió més profunda dels factors descrits. A partir d'una revisió bibliogràfica i dels resultats d'una enquesta on-line realitzada a escala UE entre actors del sector ITS, i complementada amb l'avaluació de 94 serveis de Sistemes de Transport Intel·ligents actualment implementats a la UE, EUA i Austràlia, van ser identificats els obstacles i facilitadors més rellevants per a determinats segments de mercat i tipus de servei.

Els resultats de l'entregable D 2.2 il·lustren que la rellevància dels obstacles i facilitadors per al desplegament dels serveis d'ITS difereix significativament entre els diferents segments de mercat. També va resultar que la manca de models de negoci atractius, priorització política, la cooperació entre actors i la interoperabilitat entre serveis són obstacles rellevants en tots els segments del mercat. El contrari d'aquests "obstacles generals" va ser identificat com a facilitadors de mercats creuats, per exemple, l'augment del compromís polític. Addicionalment, es va reconèixer una gran acceptació de la "mobilitat com a servei" (MaaS), més aliances públic-privades i una major implicació dels usuaris finals com a important facilitador dels serveis de Sistemes de Transport Intel·ligents.

L'estudi també posa l'accent en el canvi esperat dels obstacles i facilitadors esmentats, influenciats per tendències com la urbanització, una major atenció per la sostenibilitat, les tecnologies emergents (per exemple, 5G), els canvis demogràfics i una major demanda de transport multimodal. Aquestes tendències poden conduir a un major compromís polític i a models de negoci més atractius.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.