Ni el pitjor dels desastres naturals destruiria la xarxa elèctrica europea

Un grup de científics de la Universitat d'Aarhus, a Dinamarca, estudien els efectes del canvi climàtic als sistemes d'electricitat que depenen del clima. Han trobat una cara positiva en la futura perspectiva de la Terra: tot i les conseqüències negatives del canvi climàtic, les llums seguiran enceses en països amb altes capacitats d'energia eòlica i solar. La investigació suggereix que aquests sistemes elèctrics haurien de funcionar quasi igual de bé tot i els climes històrics i futurs a Europa.

L'equip va desenvolupar models que prediuen la producció de turbines eòliques i panells solars per a tots els països europeus als escenaris més comuns d'escalfament global fins a l'any 2100. Per estudiar aquestes variacions climàtiques, els científics van seleccionar cinc mètriques clau: necessitat i capacitat elèctrica gestionable, beneficis de la transmissió elèctrica, benefici de l'emmagatzematge elèctric i variabilitat de la producció i consum d'electricitat.

Aquestes mètriques mesuren els aspectes més destacats d'un sistema d'electricitat pesat renovable a gran escala i són prou abstractes perquè l'equip pugui utilitzar-les per treure conclusions generals sense centrar-se en una combinació de tecnologia específica.

Tot i els nous extrems climàtics que es preveuen per a un futur, l'estudi no va trobar una gran diferència a les mètriques clau pels sistemes elèctrics renovables. Això suggereix que en un futur, els sistemes elèctrics basats en el clima històric haurien de funcionar de maneres semblants en climes futurs. Això passa ja que els sistemes actuals estan dissenyant per suportar condicions climàtiques extremes.

L'equip també ha observat que la demanda europea de calefacció i refrigeració mitjançant electricitat disminuirà lleugerament a mesura que el clima s'escalfi, cosa que reduirà la producció d'energia eòlica i solar. De totes maneres, la xarxa elèctrica europea encara necessita alguns ajustos per ser completament eficient, sobretot amb el sistema elèctric massiu interconnectat que abasta 24 països de l’Europa central. Aquest sistema necessitarà un impuls per transmetre de manera efectiva l'energia renovable entre les nacions. Si els humans no aconsegueixen suavitzar les onades de calor i les tempestes apocalíptiques que es prediuen, almenys sembla que serà possible tancar-nos a casa amb la temperatura sota control.
 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.