Joan Batlle i CovidRobots, premis Nit de la Robòtica 2020

El físic i enginyer informàtic Joan Batlle i el projecte CovidRobots, de CovidWarriors, han estat premiats amb els premis Nit de la Robòtica 2020, en les categories de trajectòria professional i projecte de l'any, en un acte celebrat, sense públic al Recinte Modernista de Sant Pau i emès en línia. Els dos premiats han rebut el premi de la mà del president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom, i el degà del Col·legi, Josep Canós.

El jurat ha volgut distingir la trajectòria professional al voltant de la robòtica de Joan Batlle, que va crear el Departament d'Arquitectura de Computadors al crear-se la Universitat de Girona, el 1991. Va ser des d'aquest espai que va iniciar i dirigir un grup de recerca en robòtica submarina i va impulsar una infraestructura de recerca en aquest àmbit que ha permès situar el grup en la primera línia mundial en robots submarins. El 2014, el grup va transformar-se en l'Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (VICOROB) i s'ha convertit en un dels centres de referència del país.

Per Batlle, rebre el premi un cop ja ha superat l'etapa científica és un reconeixement extraordinari'' que li ha fet ''reviure les experiències'', i per això li provoca alegria poder-ho transmetre a l'equip. Jubilat però amb vincle a la universitat com a catedràtic emèrit, Batlle reconeix que als inicis, fa uns trenta anys, quan van començar a parlar de robòtica submarina els miraven ''estrany'' però ja aleshores estava convençut que ''explorar el mar és el futur'', i per tant, veia que es podia tenir ''un gran impacte social''. ''Avui en dia ''tot és robòtica'', conclou Batlle.

El projecte impulsat per cinc voluntaris aliens al sector de la robòtica i que ha dotat als laboratoris de divuit hospitals de referència de tot l'Estat de robots per automatitzar l'anàlisi de PCR ha estat reconegut amb el premi 'Projecte de l'Any'. El projecte, que forma part de les iniciatives sense ànim de lucre de la xarxa CovidWarriors, ha estat capitanejat per l'enginyer de telecomunicacions Andreu Veà, que s'ha recollit el premi satisfet que li arribi de part dels enginyers que són ''gent molt recta i qualificada''.

Veà va iniciar el març passat, confinat a casa seva després d'un viatge a Viena on havia coincidit amb xinesos, italians i iranians, un projecte de robot per agilitzar l'anàlisi de PCR als laboratoris dels hospitals. Veà i els quatre companys que han fet possible els CovidRobots, que considera ''mà d'obra ultraqualificada'', es va dirigir als hospitals que gestionaven un mínim de 400 mostres diàries i els van regalar l'aparell fet amb 'open source' i 'open hardware'. D'aquesta manera, van aconseguir multiplicar per vint la capacitat de fer PCR, i per tant, podien passarde tenir 120 resultats a 2.400. L'enginyer, molt crític amb la gestió de l'administració, creu que el seu mèrit ha estat ''l'empatia'' per poder entendre les persones que estaven perdent familiars.

Els CovidRobots són una de les 14 branques que té la xarxa de voluntaris CovidWarriors que es va activar durant els primers mesos de pandèmia i que va mobilitzar fins a 500 enginyers, 250 metges, 34 advocats, biotecnòlegs i informàtics entre d'altres i que ha servit, per exemple, per connectar els malats amb les seves famílies com explicàvem en aquest reportatge als Fulls d'Enginyeria, o explicar als professionals com utilitzar un sol respirador per a diversos pacients.

Sisena Nit de la Robòtica

La Comissió Indústria 4.0 d'Enginyers de Catalunya (que conformen membres del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Informàtics de Catalunya i el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports) ha celebrat aquest dijous la cita anual del sector de la robòtica. L'acte, emès online, ha comptat amb la conferència de l'enginyer Carles Soler, que ha fet un repàs de la contribució de la robòtica aquest 2020. En una entrevista publicada aquest dijous als Fulls d'Enginyeria, Carles Soler ha parlat del futur de la robòtica i la revolució que suposa.

En aquesta línia, Pere Homs, director general del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya i presdient del grup de treball de Robòtica, ha destacat també durant l'acte que la contribució de la robòtica en la pandèmia és indubtable i que ''si ens en sortim, que ens en sortirem, serà en part gràcies a la robòtica''. En uns moments ''complicats'', Homs ha reivindicat l'enginyeria en general i la robòtica en particular com a eines ''útils'' a l'hora de la recuperació.  

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.