Carles Soler: ''La robòtica farà que el sistema actual sigui insostenible''

El sector de la robòtica té, cada any, una cita inaludible. La Comissió Indústria 4.0, amb membres dels col·legis d’Enginyers Industrials de Catalunya, d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, organtiza la Nit de la Robòtica. Enguany, la situació sanitària no permet fer la trobada però l'acte es manté en un format virtual. Carles Soler (Barcelona, 1965) n'és un dels artífexs i oferirà una conferència en la qual repassarà què ha donat de sí el 2020 en termes de robòtica i especialment en l'àmbit de la lluita contra la COVID-19. En una entrevista als Fulls d'Enginyeria, Soler reconeix que la crisi sanitària ha permès fer ''un pas de consolidació'' a una disciplina que no té fre. Soler és contundent: '' la robòtica farà que bases sobre les que se sustenta la societat actual col·lapsin.''

 

La pregunta obligada per la situació actual: amb què ha contribuït la robòtica a la crisi sanitària?

Doncs igual que tots els altres àmbits, que han considerat que podien aportar algun ajut a la gestió o en la resolució de les afectacions de la COVID-19, el món de la robòtica també s'hi ha bolcat. Des de robots utilitzats per aïllar i evitar aquestes interaccions directes entre malalts i cuidadors, fins al producte estrella que han estat els ''robots desinfectants'' sobretot amb rajos ultravioleta. Aquest producte s'ha estès molt i crec que ha arribat per quedar-se, sobretot en l'àmbit hospitalari. També s'ha potenciat la robòtica en la distribució alimentària d'última milla, per exemple, o en l'assistència en menjadors, amb els cambrers robòtics. Però essencialment, aïllament i desinfecció.

La COVID-19 li ha donat més visibilitat?

No crec que la visualització hagi estat tan gran perquè de sobte ho hagi vist algú que encara no se n'hagués adonat, la veritat. Penso que la robòtica fa temps que està prou entre nosaltres perquè tothom percebi que és una tecnologia que està creixent molt i que l'impacte que ens ve serà molt més gran. Però potser si que ha estat un pas de consolidació. Continuem anant endavant.

I quin futur li espera i ens espera?

Home, ningú no té una bola de vidre i fer previsions de futur és tirar-se a la piscina. Però jo soc dels convençuts que la robòtica juntament amb altres tecnologies –sola, el seu impacte és molt menor- com la intel·ligència artificial, el big data, etc. estan aquí per transformar radicalment el món tal com vivim i com treballem. Tots tenim més o menys interioritzat que en un futur hi haurà molts robots entre nosaltres, no? Jo estic convençut que aquest escenari serà molt més immediat del que imaginem. Aquest impacte transcendental, transformatiu de com vivim i com treballem serà en un termini relativament breu. No m'atreveixo a posar dates, però menys del que podem pensar, segur.

I als qui són reticents a tota aquesta implantació pel que suposa de pèrdua de llocs de treball que els diries?

Els diria que no hi ha alternativa. Que la realitat no passa o deixa de passar perquè un vol o deixa de voler. L'impacte de la robòtica i noves tecnologies emergents és un fet que no es pot aturar. A partir d'aquí, un pot acceptar-ho amb més o menys alegria però l'impacte arribarà tant pels qui els agrada com que no, el que es tracta és saber-se adaptar el millor possible.

Amb formació per exemple?

La formació és necessària, però no serà suficient. Pel que fa a l'afectació al món del treball, jo tinc un discurs una mica diferent del que es porta des del sector. En general hi ha un cert discurs defensiu que diu que la robòtica no treu llocs de treball sinó que els transforma en llocs més enriquidors, amb noves possibilitats de feina, etc. etc. Jo crec que no cal que enganyem: la robòtica ha tret, treu i traurà llocs de treball. I cada vegada més. El que es tracta és de gestionar aquesta transformació. Però una major implantació de la robòtica no deixa de ser major productivitat i als enginyers se'ns paga perquè aconseguim increments de productivitat, per tant, estem fent molt bé la nostra feina. La riquesa que es genera s'ha de distribuir de manera adequada entre tota la humanitat, no entre uns pocs, i el que tenim és un problema de distribució no de generació. A tots ens encantaria poder viure sense haver de treballar, no? Doncs aquesta és la promesa dels robots.

Suposo que els que són reticents es perquè els primers llocs que cauen són els de mà d'obra menys qualificada i per això pateixen...

Els robots automatitzen tasques repetitives principalment, tot i que la nova robòtica entra en sectors que no es consideraven robotitzables. Un cotxe autònom no deixa de ser un robot i automatitza la feina d'un conductor que no semblava automatitzable. Per tant, sí, però no només les feines d'un molt baix valor afegit es veuran afectades. Hi ha un seguit de feines de baixa consideració que són difícilment replicables i per tant, seguiran sense ser automatitzades. Segurament anem a un món laboral bastant polaritzat. Feines molt bàsiques,amb sous molt baixos, al costat de feines molt més interessants i enriquidores i amb sous més elevats. La robotització afecta la capa del mig del mercat de treball.

Parlaves d'una millor distribució de la riquesa. Com s'hauria de fer? És complicat?

No, jo crec que és molt fàcil, senzillament fa falta voluntat. La robòtica provocarà el sistema actual sigui insostenible i el que hem de fer és tan senzill com identificar un altre sistema econòmic. Revolució pura i dura. Revolució 4.0. El sistema econòmica actual no s'aguanta, la tecnologia no és només la robòtica, sinó també intel·ligència artificial o big data, i farà que les bases sobre les que se sustenta la societat actual col·lapsin i haurem d'inventar un altre sistema Al llarg de la història, l'espècie humana ha estat capaç de fer-ho diverses vegades, no passa res perquè ens carreguem un capitalisme caduc i injust.

Com ha de ser aquest sistema nou?

No m’atreveixo a concretar respostes, perquè no és el meu àmbit d’expertesa, però sens dubte ha de ser més just i sostenible.

I on veurem robòtica?

A mi no em sembla inimaginable trobar robòtica enlloc perquè estic convençut que la trobarem a tot arreu.

A casa també?

A casa ja la tenim. La Roomba és un robot i ja la tenim. Els Mindstorms de LEGO també són robots i estem jugant des de fa força anys. Però si l'imaginari és un robot majordom que ens faci totes les feines de la casa, encara trigarem a veure-ho. Això encara és molt de pel·lícula.

Però això no és la robòtica col·laborativa?


En aquests moments la robòtica col·laborativa és bàsicament un braç en una línia de producció que pot treballar al costat d'una persona.

Però pot ser en un futur el majordom que tothom espera tenir?


Jo estic convençut que hi arribarem. Però la ciència ficció ens ho ha inculcat al nostre imaginari en un grau que encara trigarem força anys a viure. Però arribarà.

Per aconseguir que la revolució s'implanti de la millor manera possible, l'administració quin paper juga?

És que això va més enllà de l'administració. Com a espècie ens hem de plantejar què volem ser quan siguem grans i aquí hi intervenen moltes disciplines, l'economia, la política, la filosofia, la sociologia... Si no saben què fer-ne, els enginyers ja farem propostes. No és el nostre àmbit però si no en saben, els enginyers habitualment fem bé la nostra feina i ja ens hi posarem. Tot això, va més enllà de la gestió. Quan parlem d'administració, parlem de gestió pura i dura i això és un pas molt més gran.

I per acabar, quina situació tenim a Catalunya de la robòtica en la indústria?

Catalunya sempre ha estat un pol industrial, i el nucli de la robòtica a Espanya sempre ha estat a Catalunya. Sempre hem estat bé. Els principals fabricants de robòtica industrial, són estrangers, però tenen la seu aquí. I hem tingut sempre bon nivell d'enginyeries . També tenim alguna experiència amb robòtica de serveis, que hauria de ser molt més gran.

Però estem ben situats?

Sí, sí. I a nivell de robòtica educativa vam ser pioners i és un pol important de motor.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.