Nou projectes de respiradors, premi Indústria 4.0

Els nou projectes de respirador que s'han tirat endavant arran de la crisi de la COVID-19 a Catalunya han estat reconeguts en el Fòrum Indústria 4.0. La comissió ha decidit transformar el premi en un reconeixement a la iniciativa d'empreses, consorcis i centres tecnològics per posar a l'abast de la gestió de la crisi tota aquesta indústria i coneixement.

Els nou projectes que s'han premiat són:

· AER-0: ventilador mecànic de pressió sobre bossa AMBU. Projecte coordinat per Carles Domènech, del CDEI-UPC i Lluís Privat, de Mecanitzats Privat. Amb la col·laboració de Tecnicum, Metallogic i Oxiter, i el suport de l'Hospital Trueta de Girona.

· AIRE v5: ventilador mecànic de pressió amb bossa AMBU. Projecte liderat per Alfons Maldonado i Leo Espejo. Col·laboració amb l’Hospital de Bellvitge.

· DAR: un ventilador mecànic invasiu (VMI) que proporciona la dosificació de gasos medicinals imitant la fisiologia respiratòria normal mitjançant un conjunt de vàlvules i la CPU que les controla. Projecte de GasN2 com empresa, liderada pel seu Conseller Delegat i President de la Comissió d’Enginyeria Química del Enginyers Industrials Catalunya, i molt especialment el seu departament de recerca i innovació han estat claus en el seu desenvolupament. Amb suport de l'Hospital Clínic, l'IDIBAPS, I'IGTP i l'Hospital Sant Joan de Déu.

· GARROTXA: respirador apte per a totes les fases de la intubació: el seu control electrònic detecta i reacciona si el pacient recupera la respiració... Projecte de Guillem Viver, sota la direcció del Director industrial de NOEL i en coordinació amb l’Hospital d’Olot.

· LEITAT1: respirador de campanya 3D validat mèdicament i industrialitzable. Projecte liderat per Magí Galindo, al costat de Manel Balcells, Esteve Trias i Lluís Blanch. Coordinació amb Hospital Parc Taulí de Sabadell.

· MAR: respirador de flux continu, dissenyat per utilitzar material industrial fàcil de trobar i muntar. Projecte de MOSE, liderat per Agustí Moseguí, en col·laboració amb  l’Hospital del Mar

 · OxyGEN: respirador mecànic basat en una bossa AMBU que és pressionat gràcies a unes lleves. Projecte de l'start-up del Poblenou Protofy. Produït, en part, a SEAT.

· Q-VENT: ventilador mecànic amb bossa AMBU configurat com a lleuger equip portàtil de 22 kg, incloent una bateria de 30 minuts d’autonomia. Desenvolupat per l’enginyeria QEV Technologies de Montmeló i l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau, amb el suport en fabricació i proves d’EURECAT, i produït a  Nissan a la seva planta de la Zona Franca.

· RESPIRA: aconsegueix varis perfils de ventilació sent un dels dispositius més potents pel que fa a control i monitorització basat en AMBU. El projecte RESPIRA neix de la mà de l’empresa GPAINNOVA, i compta amb el suport de l’Hospital Clínic de Barcelona, la Facultat de Medicina de la UB i l’Hospital Germans Trias i Pujol juntament amb el suport de l’Hospital Sant Joan de Déu

· Respiradors de codi obert:

      · Respirador de baix cost de la Unitat de Biofísica i Bioenginyeria de la UB.

       · ResUPCManresa, d’antics alumnes i personal de la UPC de Manresa

       · Automatització d'un respirador manual per l'’estudiant Miquel Giménez del Màster Universitari en Enginyeria Industrial de l'ETSEIB-UPC

L'enginyer i director d'nnovació de l'AQUAS, Ramon Maspons, ha estat l'encarregat de recollir el premi de forma vitual. Maspons ha destacat que les crisis tenen tres etapes, la de reacció, reset i reinventar-se, i que els projectes de respiradors formen part de la primera etapa. ''La innovació és un element clau perquè dona possibilitats de reaccionar a curt termini'', conclou Maspons. Maspons, que ha estat crític amb institucions com l'AEMPS per ser ''lent i pèssim'' en un moment on la rapidesa era un valor afegit, ha valorat els diferents agents promotors i els diferents mecanismes  que van permetre incloure la capacitat d'innovar com un dels elements clau per a la indústria. Maspons ha reconegut que amb els respiradors se'ls ha fet reaccionar però també obrir una reflexió sobre la capacitat de la indústria catalana en el sector de la salut.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.