Nou RD 900/2015: frens i oportunitats per l'autoconsum elèctric

El passat 9 d'octubre es va aprovar el RD 900/2015 que regula l'autoconsum elèctric. La bona notícia és que finalment tenim un marc legal clar. Feia més de tres anys que el sector estava massa aturat, arran de la incertesa pels constants rumors i esborranys de RD. Aquest nou RD almenys marca unes regles de joc. I pitjor que ara no estarem: davant del context europeu (que promou clarament l'autoconsum) i polític (futures majories), sembla que a partir d'ara això només pot millorar. La part dolenta: que és una normativa que lluny d'incentivar l'autoconsum el frena clarament. En plena ressaca per l'acord històric assolit a la cimera de l'ONU pel canvi climàtic de Paris COP21, on 168 països s'han compromès a reduir les emissions de CO2 i fer inversions per assolir-ho (que indubtablement passen per augmentar la producció amb energies renovables), Espanya haurà de millorar aquest RD si vol assolir els compromisos. L'altre dia, en una jornada del sector, un representant de l'Agència Internacional de l'Energia deia que  teníem la pitjor normativa d'autoconsum de tot el món. Quin desprestigi per un país que viu bàsicament del turisme de sol i platja... 
 
La pitjor part d'aquest RD és que incorpora uns peatges que suposen clarament un "impost al sol". Qui autoconsumeix ha de pagar per l'energia que genera, tot i que aquesta energia mai surti a la xarxa elèctrica. Una mesura totalment injustificada. Segons el Ministre Soria ho fan perquè els autoconsumidors no es desentenguin dels costos del sistema elèctric. I no ho fan! Aquells que autoconsumeixen i  segueixen connectats a la xarxa ja paguen els costos fixes per la potència contractada i els costos variables per l'energia consumida, com fa tothom. Aquest RD els obliga, a més, a pagar per l'estalvi en el consum d'energia. Com si es cobrés per tenir una nevera més eficient o una il·luminació de baix consum. 
 
Aquests peatges suposen clarament un fre a l'autoconsum. Però tampoc l'atura. En els casos on tenim un consum mínim i constant d'electricitat (sector serveis i indústria, amb contractes de potència 3.0 o superiors), l'impacte del RD sobre la inversió en autoconsum serà en molts casos assumible, amb un augment en el retorn de la inversió al voltant de 1 ó 2 anys. 
 
A nivell tècnic: obliga a posar un comptador homologat que registri l'energia que genera la planta d'autoconsum. Aquesta mesura, que només pretén fiscalitzar, pot provocar que els costos de la instal·lació augmentin de manera important (sobretot per les instal·lacions més petites), fent-la inviable econòmicament. Dos aspectes que el RD sí que ha millorat respecte dels esborranys anteriors: elimina l'impost al sol pels consumidors de menys de 10kW i a la majoria dels sistemes extrapeninsulars; i permet posar bateries (tot i que hi carrega un peatge).
 
Les eleccions espanyoles del 20D ens ha deixat uns resultats incerts des del punt de vista polític: no hi ha una majoria clara per formar govern. Però on no hi ha cap dubte és en aquest resultat: ara hi ha una majoria absoluta en contra d'aquest RD d'autoconsum. Han sortit elegits 227 diputats de formacions que es van comprometre públicament a derogar l'impost al sol. Esperem que ho facin ràpid. I mentrestant el sector no pot estar aturat, llepant-se les ferides. Hi ha oportunitats que s'han d'aprofitar. Perquè molts usuaris (particulars, empreses, ajuntaments, etc) volen autoconsumir electricitat. Per raons ambientals, i també econòmiques. Aprofitem-ho.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.