Novetats i progressos de la química pel 2023

La gestió dels aspectes energètics que permetin el funcionament habitual i la competitivitat. Aquesta  és una de les prioritats immediates que té el sector de la indústria química aquest 2023. Pot, a més, aportar solucions i innovacions al sector de l’automòbil, en plena transformació, i a la indústria i economia en general. Són oportunitats. Però què més li espera al sector químic aquest 2023?

El sector químic continua en plena transformació amb la transició energética que ha de permetre la descarbonització d’origen fòssil i la circularitat per assolir la neutralitat de les emissions i minimitzar el consum de materies primes no renovables. Per això continuarà sent prioritari el desplegament de les energies renovables que són imprescindibles per la transformació del sector i l’economia en general.

A nivell general, s’haurà de continuar avançant en questions pendents com son les xarxes tancades i la millora de les infraestructures elèctriques del territori així com en els aspectes administratius i infraestructures pendents, aprofitant també els Fons Next Generation EU.

En paral·lel, s´han de materialitzar els projectes i canvis relacionats amb la circularitat, aprofitant els residus com a matèries primes. En particular, el projecte de la ECOPLANTA és punter en tecnología a nivell d´Espanya i Europa i el proper any serà clau per avançar en la seva execució.

La producció d’hidrogen verd o baix en carboni pasarà a les fases d´execució en diferents projectes anunciats. Aquest desplegament és necessari per poder disposar de l´hidrogen en les quantitats necessaries per l´Indústria a un cost competitiu i sostenible en les seves emissions.

Per la petroquímica de Tarragona i tot el seu ecosistema també serà fonamental poder avançar en la captura de CO2 i el seu emmagatzematge (CCS). Aquesta tecnologia CCS és un pont imprescindible mentre no es pugui utilitzar com a matèria prima el CO2 (CCUS), esperant la disponibilitat de les energies renovables i el desplegament a escala industrial de les noves tecnologies que asegurin la neutralitat de les emissions.

En quant a les noves tecnologies, el sector continuarà  avançant en la seva digitalització i el 5G per convertir-se progressivament en una Indústria 4.0

Totes aquestes novetats es podran comprovar i posar en comú en dues cites: una nova edició de Expoquímia i al Congrès MECCE que permetran visualitzar el sector i el seu progrès i evolució.

El 2022, un bon any

El sector químic ha confirmat un any més la seva positiva evolució malgrat un entorn incert i complex per els preus de l´energia, la inflació, dificultats logístiques i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. FEIQUE ha anunciat les seves previsions de tancament de l'exercici 2022 per la indústria química a Espanya que xifra en 90.835 milions d'euros de xifra de negocis, amb unes exportacions de prop de 60.000 milions d'euros amb creixements respectius del +17,6% i el +21,5% malgrat un estancament de la producció que només ha augmentat un +0,2% a causa dels preus elevats del gas i l'electricitat. El sector continua sent un referent en ocupació qualificada i innovació i desenvolupament així com en seguretat i medi ambient, aspectes imprescindibles de la seva activitat.

El gran repte actual del sector són encara els elevats preus del gas i electricitat amb riscos de possibles desabastiments de matèries primeres, que poden afectar la producció com ja està passant a països com Alemanya, tot emmarcat en un entorn volàtil i amb incerteses.

A Catalunya el sector químic continua sent un dels més rellevants ja que representa gairebé el 50% d´Espanya, i Tarragona és el pol petroquímic de referència amb un 50% de la química de Catalunya, aportant solucions i innovacions a la pràctica totalitat dels de sectors productius. En conjunt aquest pol petroquímic ha avançat durant 2022 en molts aspectes i en particular en seguretat i medi ambient. L’energia i l’aigua, inputs essencials de la indústria química, també han estat aspectes prioritaris de millora durant l´any, entre els quals en destaca l´ús d´aigua regenerada.  A nivell d´automatització el sector està molt avançat de fa anys i ha continuat treballant en la digitalització i el 5G.

A més a més, les associacions i empreses del sector estan dedicant un esforç important amb les seves relacions i comunicació amb les administracions i la societat en general per donar a conèixer la realitat i necessitats del sector amb transparència i confiança mútua.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.