Patenten un sistema que evita la inframedicació intravenosa

Un equip multidisciplinari format per investigadors de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya i de l'Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT) han patentat un sistema innovador electromecànic que purga i neteja els tubs dels equips de seroteràpia intravenosos (conegut com a equip de perfusió) que evita la inframedicació a causa de l'emmagatzematge i la retenció del fàrmac.

L'estudi s'ha fet a set hospitals catalans amb 170 pacients,als quals se'ls va administrar paracetamol per via intravenosa i es va constatar que, en tots els casos analitzats per la infermera i professora de l'EUIT, Adelina García, la perfusió s'aturava i es considerava com a finalitzada sense realitzar la purga dels medicaments retinguts als tubs del sistema. Per aquest motiu, 12,65 cc del fàrmac no arribava al pacient, cosa que suposa el malbaratament d'una de cada vuit dosis administrada. Segons Garcia, aquest fet comportava que el pacient no rebés el total de la dosi prescrita i per tant, la resposta terapèutica al medicament no fos la prevista. A més, es llençava medicament, amb l'impacte ambiental que això suposa, i també econòmic, perquè cada dosi són 1,77 euros. La infermera ha comprovat que gairebé un 40% dels pacients presentaven reaparició del dolor o de febre al cap de quatre hores d'haver-los administrat la dosi de paracetamol per via intravenosa.

Garcia, al costat dels invesgitadors de l'ESEIAAT Javier Álvarez i Javier Freire, han desenvolupat i patentat un sistema electromecànica que purga de manera automàtica l'equip de seroteràpia i arrossega el fàrmac que hi queda retingut. La innovació rau en la disposició d'una altra ampolla de sèrum fisiològic connectada en forma d'Y al mateix tub d'am tub d’administració del fàrmac i en un sensor òptic instal·lat al dispositiu de degoteig. El sensor s’activa un cop ja no arriba més medicament i envia un senyal a una electrovàlvula de dues vies. L’electrovàlvula tanca el tub per on baixa el medicament i després obre pas al tub connectat a l’ampolla de sèrum fisiològic. D’aquesta manera, el sèrum fisiològic purga durant uns segons el medicament que ha quedat retingut al tub i s’acaba d’administrar al pacient.

Segons explica Freire, hi ha altres sistemes al mercat per purgar equips de perfusió però són manuals, i per tant, ''hi ha risc de contaminació tant de l'equip com del medicament''. El sistema patentat és totalment automàtic i evita el contacte del líquid amb la vàlvula per evitar que el fàrmac es pugui contaminar. Álvarez ha calculat que aplicar el nous sistema suposaria un estalvi d'1,18 euros per dosi en el cas d'un analgèsic. A més, i el més important, diu l'investigador, augmentaria l'efectivitat del tractament per al pacient s'evitaria ''l'enorme impacte ambiental'' que genera el malbaratament del medicament retingut que s'aboca a les escombraries.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.